Direkt ve indirekt yapıştırılmış ortodontik braketlerin bağlanma dayanımlarının karşılaştırılması
Comparison of shear bond strength between direct and indirect bonded orthodontic brackets
  1. Tez No: 435598
  2. Yazar: SAMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE ÖZER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma dayanımı, Direkt yapıştırma, İndirekt yapıştırma, In vitro, Direct Bonding, Shear Bond Strength, Indirect Bonding, In-vitro
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı indirekt ve direkt yöntemle yapıştırılmış braketlerin bağlanma dayanımını karşılaştırmaktır. Materyal-Metod:Çalışmamızda doksan adet alt ve üst insan küçük azı dişi kullanılmıştır. Taze çekilmiş dişler % 0.1 timol solüsyonu içerisinde muhafaza edilmiştir. İndirekt grup 1 de braketler alçı modeller üzerine Transbond XT (3M Unitek) iledişler üzerine aktarılırken ise ışıkla sertleşen akışkan Transbond Supreme Low Viscosity(3M Unitek)ile yapıştırılmıştır. İndirekt grup 2 de ise braketler alçı modellere Transbond XTile tutturulurken braketlerin dişler üzerine aktarılması için Opal Bond Flow(Ultradent) akışkan ışıkla sertleşen rezin kullanılmıştır. Direkt grupta braketler dişler üzerine doğrudan Transbond XT ile yapıştırılmıştır. Her bir braket Valo Ortho Cordless LED (Ultradent) ışık kaynağı kullanılarak 3 saniye ışıklanmıştır. Örnekler bağlanma testi uygulanana kadar 37°C de 24 saat su içerisinde saklanmıştır. Her bir diş plastik silindirik bloklar içerisine braket tabanı yere paralelolacak şekilde soğuk akril ile gömülmüştür.Örneklere, üniversal test cihazında 0.5mm/dk kafa hızı ile makaslama tipi bağlanma testi uygulanmıştır. Bağlanma dayanımı değerleri megapaskal cinsinden hesaplanmış veher birdiş için adeziv artık skorlaması yapılmıştır. Sonuç:Ortalama makaslama tipi bağlanma değerleri indirekt 1 ve 2 numaralı gruplar ve direkt yapıştırma grubu için sırasıyla 10.53 MPa (4-18), 10.1 MPa (6.2-23) ve12.42 MPa (7.2-24.4) olarak bulunmuştur. İndirekt grup 1 ve direkt yapıştırma gruplarının makaslama tipi bağlanma dayanımı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p=0.096). İndirekt grup 2'nin bağlanma dayanımı değerlerinin ise direkt yapıştırma grubuna göre istatistiksel olarak daha düşük olduğu görülmüştür (p= 0.029). Gruplar arasında Adeziv Artık Skorlaması (ARI) açısından fark yoktur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate shear bond strengths (SBS) of direct and indirect bonded orthodontic brackets. Materials and Methods: Ninety human premolar teeth wereincluded in this study. The freshly extracted teeth were stored in 0.1% thymol. For indirect group 1, the brackets were bonded to models using Transbond XTand transferred to the teeth using Transbond Supreme Low Viscostyflowable light cure resin. Inindirect group 2, the teeth were attached to the models using Transbond XT and transferred using Opal Bond Flow flowable light cure resin. In the direct bonding group, the brackets were bonded to the teeth directly using Transbond XT.The adhesive resins were polymerized for 3 seconds with Valo ortho cordlessLED devices. The samples were stored in 37°C water for 24 hours. Each tooth was embedded into a plaster cylindrical block. A jig was used to align the mesial or distal side of the buccal surface parallel to the cylinder's base. The shear bond test was performed with a universal testing device at a crosshead speed of 0.5 mm/minute. The bond strengths were calculated in megapascals (MPa). For each tooth, an Adhesive Remnant Index (ARI) score was determined. Results:Mean SBS values (MPa) were 10.53 (4-18), 10.1 (6.2-23) and 12.42 (7.2-24.4) for the indirect groups 1 and 2 and for the direct-bonding group, respectively. There were no significant differences between indirect group 1 and direct group (p=0.096), whereas both yielded significantly higher SBS values compared with indirect group 2 (p=0.029). No significant differences were found in ARI scores among the groups.