Akut pankreatitlerde mortalite ve morbiditeyi etkileyen faktörler
Factors influencing mortality and morbidity in acute pancreatitis
  1. Tez No: 435626
  2. Yazar: MEHMET SERTKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH MEHMET YAZAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, mortalite, morbidite, Acute pancreatitis, mortality, morbidity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Akut pankreatit, sık karşılaştığımız, standart ve kendine has bir tedavisi olmayan, morbidite ve mortalitesi yüksek olabilen önemli bir inflamatuar hastalıktır. Etyopatogenezde çok sayıda etken rol almaktadır. Fakültemizde 2010-2016 tarihleri arasında akut pankreatit tanısı ile yatırılıp tedavi altına alınan toplam 273 hastanın morbidite ve mortalitesini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla bu hastaların dosyalarındaki verileri retrospektif olarak incelendi. Demografik, klinik ve biyokimyasal bazı parametrelerin hastalık şiddeti ve dolayısıyla morbidite ve mortalitesi üzerinde etkili olup olmadıkları araştırıldı. İstatistiksel analiz için NCSS 2007, Mann Whitney U testi, FisherFreeman-Halton testi, Fisher's Exact testi ve Bacward Stepwise Lojistik Regresyon analizi kullanıldı. Yaş ortalaması 18 ile 98 (Mean±SD: 56,94±19,21) arasında değişen 273 hastanın 105'i erkek ve 168'i kadındı. Şifa ile taburcu olan (n=265) ve mortalite gelişen (n=8) hasta grupları arasında yaş, semptom ile başvuru arasında geçen süre, hipertansiyon ve diğer ek hastalıkların olması, kronik ilaç kullanımı gerektiren hastalık sayısı, yoğun bakımda takip gerektiren klinik durum, nekroz veya diğer nedenlerden dolayı opere edilme durumu, başvuru anındaki ve 48 saat içindeki Ranson değerleri, 48 saat içerisinde gelişen hipokalsemi ve başvuru anındaki CRP yüksekliği açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tesbit edildi. Morbidite gelişmeyen (n=131) ve morbiditesi artmış hasta grupları arasında ise kadın cinsiyet, antibiyotik kullanılmasını gerektiren durumlar, kronik ilaç kullanımı gerektiren hastalık varlığı, başvuru anındaki hiperglisemi, nötrofil lenfosit oranı (NLR), BUN, ALT, GGT ve CRP değerleri ve 48 saat içindeki BUN yüksekliği, Ranson değeri ve hipokalsemi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tesbit edildi. Anlamlı sonuçlar veren parametrelerin Lojistik Regresyon Analizine göre mortaliteyi en iyi derecede sırasıyla Ranson 48.saat ölçümleri, semptom ile başvuru arasında geçen süre ve hastanın yaşı tahmin edebilmekte iken morbiditeyi ise en iyi derecede sırasıyla Ranson 48.saat ölçümleri, CRP ve NLR tahmin edebilmektedir. Akut pankreatitin şiddetinin değişmesinde rol alarak mortalite ve morbiditesini etkileyen çok sayıda faktör sözkonusudur. Bütün hastalara karşı yaklaşımda hızlı ve kolay bir algoritmanın takip edilerek başlangıç aşamasında şiddetin değerlendirilmesi ve hastalık süresince bazı faktörlerin göz önünde bulundurulması hayati öneme sahiptir. Bundan dolayı hastalık şiddetinin erken değerlendirilmesi ve mortalite ve morbiditeyi etkileyen daha spesifik parametrelerin belirlenebilmesi için halen çok sayıda yüksek volümlü ve çok yönlü çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Acute pancreatitis is widespread inflammatory disease of pancreas gland which has no specific treatment and sometimes has high mortality and morbidity rate. Many different factors take part in the etiopathogenesis. Were retrospectively analyzed data from files of total of 273 patients hospitalized in our faculty with a diagnosis of acute pancreatitis between 2010-2016 years in order to determine the factors affecting morbidity and mortality of these patients. Demographic, clinical, and some biochemical parameters were investigated in terms of their impact on the disease severity, and thus on morbidity and mortality of patients with acute pancreatitis. For statistical analysis, NCSS 2007, the MannWhitney U test, Fisher-Freeman-Halton test, Fisher's exact test and Bacward Stepwise logistic regression analysis were used. Average age of 273 patients was ranging from 18 to 98 (mean ± SD: 56.94 ± 19.21) and 105 were women and 168 men. Between the patients discharged healthy (n=265) and the patients with mortality (n=8), there were statistically significant differences with regard to age, the time between symptoms and admission, hypertension and other disease, the number of diseases that require chronic use of drugs, clinical situations that require the intensive care unit, operation due to necrosis or other reasons, Ranson values on admission and in 48 hours, hypocalcemia developing within 48 hours and CRP values on admission. Between groups without morbidity (n=131) and with increased morbidity (n=134), there were statistically significant differences with regard to female gender, situations which requires the use of antibiotics, the presence of diseases that require chronic use of drugs, hyperglycemia, neutrophil lymphocyte ratio (NLR), BUN, ALT, GGT and CRP values on admission and the elevation of BUN, hypocalcemia and Ranson values within 48 hours. In according to the logistic regression analysis of the parameters that have significant results, while the best parameters in predicting mortality were respectively the Ranson 48th measurements, the time elapsed between symptoms and admission and the age of patients, the best parameters in predicting morbidity were Ranson values within 48 hours, CRP and NLR, respectively. Taking part in the change of the severity of acute pancreatitis, there is such a large number of factors affecting mortality and morbidity. Following a quick and easy algorithm for all patients to evaluate the severity of the disease in the initial phase and to keep in mind some factors for all duration of the illness is crucial. Therefore, for the initial assesment to determine the more specific parameters affecting the severity of the disease and mortality and morbidity, a large number of high-volume still and versatile work is needed.