Doğumsal pleksus brakiyalis paralizili hastalarda el fonksiyonu değerlendirilmesi
The assessment of hand function in patients who are obstetric brachial plexus palsy
  1. Tez No: 435671
  2. Yazar: BAYRAM KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜRRİYET GÜRSEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Obstetric brachial pleksus palsy, unaffected arm, fine-gross motor, hand- finger grip
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
1. ÖZET Doğumsal Brakiyal Pleksus Paralizili Hastalarda El fonksiyonun Değerlendirmesi Bu çalışmanın amacı; Doğumsal Pleksus Brakiyalis Paralizi üst trunkus yaralanmalı çocukları uygulanan tedavi yöntemine göre; cerahi konservatif ve sadece konservatif tedavi gören çocuklar şeklinde gruplandırılıp üst ektremitenin durumu, omuz ve elin fonksiyonları araştırılmakta ve sağlıklı çocuklarla karşılaştırılmaktı. Çalışmaya Ekim 2014- Ocak 2015 tarihleri arasında, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan, yaşları 2-8 arası olan ve Doğumsal Pleksus Brakiyalis Paralizi Üst Trunkus yaralanması geçirmiş 33 çocuk hasta ve 20 sağlıklı çocuk olmak üzere toplamda 53 çocuk dahil edildi. Çalışmamızda çocukların omuz fonksiyonları Mallet Fonksiyonel Omuz Değerlendirme Skalası ile değerlendirildi. Çocukların ince ve kaba el becerilerini araştırmak için Dokuz Delikli Peg testi ve kutu blok testi kullanıldı. Çocukların günlük yaşam aktivetelerindeki bağımsızlığını araştırmak için ''Pediatric evulatoin and disabilty index'' (PEDİ) uygulandı. Çocukların Mallet sonuçları karşılatırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede fark olduğu saptandı (p:0,001). Dokuz delikli peg testi sonuçları gruplar arası karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede fark olduğu saptandı (p:0,001). DBPP'li grupların etkilenen ve etkilenmeyen tarafların dokuz delikli Peg testi sonuçları karşılaştırıldığında Etkilenen taraflar arasında anlamlı fark bulanmazken (p:0,078) Etkilenmeyen taraflarlar arasında anlamlı derecede fark bulundu (p:0,001). Kutu blok testi sonuçları gruplar arası ve sadece DBPP'li gruplar arası olarak karşılaştırıldığında herikisinde de istatistiksel olarak anlamlı derecede fark olduğu saptandı (p:0,001). DBPP'li ve sağlıklı çocukların ve sadece DBPP'li çocukların PEDİ değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede fark olduğu saptandı (p:0,001). Yaş ve dokuz delikli Peg testi sonuçları arasında negatif korelasyon saptandı (r:-0,838). Yaş ve tahta blok testi sonuçları arasında pozitif korelasyon saptandı (r: 0,601). Sonuç olarak yaş ve Malet skoru artıkça çocukların ince ve kaba el becerileri artmaktadır. Cerahi geçiren çocukların dominat eli istisnasız etkilenmeyen eli iken sadece konservatif tedavi gören çocukların etkilenen elin dominant el olma olsağı saptandı. Anahtar kelimeler: Obstetrik brakiyal pleksus felci, ince-kaba motor, el-parmak kavrama.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY The Assessment of Hand Function in Patients Who Are Obstetric Brachial Plexus Palsy The Assessment of Hand Function in Patients Who Are Obstetric Brachial Plexus Palsy The aim of this study ; children who is Obstetric Brachial Plexus Paralysis (O.B.P.P) was the classified according to the methods of treatment which is surgical conservative and only conservative. The those childeren's upper extremity, shoulder and hand's function were investigated and compaired with healtly childiren. 33 pediatric patients and 20 healtly childeren who live the various cities of Turkey, the ages of them between 2 and 8 and have diagnoset OBPP were included this study. The function of childeren's shoulder was evaluated with Mallet grading system for shoulder function. Nine-hole Peg and block test was used to investigate children's fine and gross hand function. Pediatric evaluation and disability index (PEDİ) was performed to investigate the children's independence in daily life activities.When the compaired of children's Mallet results were found to have statistically significant difference (p:0,001). When compered of Nine-hole Peg test results between groups were found to have statistically significant difference (p: 0,001). When the compaired of nine-hole Peg test results which of affected and unaffected extremity of OBPP group, there was no significant difference between the affected extremity (p: 0,078) but was significant difference between the unaffected extremity (p:0,001). When the compaired of block test results betwen all groups and which is only OBPP groups, both of them were found to have statistically significant difference (p:0,001). When the compaired of PEDİ values which of between all grpoups and groups who include only OBPP childeren, there was statistically significant difference (p:0,001). There was negative corelation between age and Nine-hole Peg test's results (r:-0,838). There was positive corelation between age and block test's result (r:0,601). As a result of; age and Mallet score increased childeren's gross and fine hand function increases.