Sağlık çalışanlarının yaşam kalitesi
Quality of life of health workers
- Tez No: 435691
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Yaşam Kalitesi, WHOQOL-BREF ölçeği, Yaşam Kalitesini Etkileyen Faktörler, Healthcare Workers, Quality of Life, WHOQOL-BREF scale, Specify Quality of Life
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma sağlık çalışanlarının yaşam kalitesini belirlemek amacıyla İstanbul‟da özel bir hastanede görev yapan 200 sağlık çalışanı ile Ocak-Şubat 2016 tarihleri arasında tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırma olarak gerçekleştirildi. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOLBREF) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı analizler, Kolmogorov-Smirnov testi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanıldı. Sağlık çalışanlarının %63,5‟i kadın, yaş ortalaması 32,63±11,61 olup, %61,5‟i hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni (ATT), %21,5‟i doktor, %17‟si diğer sağlık çalışanlarıdır. Dul/boşanmış olanların ruhsal alan ve çevresel alan puan ortalamaları, evli ve bekarlara göre, evli olanların sosyal alan puan ortalaması bekar ve dul/boşanmış olanlara göre, çocuğu olanların sosyal alan ve çevresel alan puan ortalamaları, çocuğu olmayanlara göre, iki veya daha çok çocuğu olanların ruhsal alan puan ortalaması, çocuğu olmayanlara göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek bulundu. Çalıştığı birimi isteyerek seçenlerin ruhsal alan ve çevresel alan puan ortalamaları, isteyerek seçmeyenlere göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek bulundu. Meslekte çalışma yılı 10 yıl ve üzerinde olanların, mesleğini isteyerek seçenlerin, günlük iş yükünü az görenlerin, sigara içmeyenlerin ruhsal alan puan ortalaması, diğer gruplara göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek bulundu. Eğitim durumu doktora olanların, 40 yaş üstünde olanların, geliri giderinden fazla olanların ve ekonomik sorun yaşamayanların, bedensel alan, ruhsal alan ve çevresel alan puan ortalamaları, diğer gruplarına göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek bulundu. Erkeklerin, doktorların, poliklinikte çalışanların, mesleğini kendine çok uygun görenlerin, her yıl tatil yapanların, fiziksel aktivite yapanların, tek başına evde yaşayanların WHOQOL-BREF ölçeğinin tüm alt boyut puan ortalamaları, diğer gruplara göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Quality of Life of Health Workers This research was made between January-February 2016, with 200 healthcare workers who work in a private hospital in Istanbul to specify life quality of healthcare workers as using methods of descriptive and cross sectional research techniques. The data was collected using Personal Information Form and World Health Organization‟s Quality of Life Scale. Kolmogorov-Smirnov test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, and descriptive analysis were used to evaluate the data. These health workers was formed as 63.5% women, average age of 32,63±11,61, and from those workers, 61,5% of them was nurses, midwifes and emergency medical technicians, 21,5% of them was doctors, and 17% of them was other healthcare workers. It was found significantly high that widowers/ divorced ones‟ mental field and environmental field avarage score was higher than married and single ones, married ones‟ social field avarage score was higher than single ones and widower/ divorced ones‟ score , people who have children have higher scores of social and environmental field scores higher than people who do not have any children, and finally people who has two or more children has higher mental field average score than people who do not have any children at all. It was found significantly high that healthcare workers who chose their department intentionally got higher scores than those who did not choose their departments. It was found significantly high that healthcare workers who have worked 10 years or more, healthcare workers who chose their profession intentionally, healthcare workers who found daily work load insufficiently, and healthcare workers who do not smoke got higher mental score than the other groups. It was found significantly high that healthcare workers who have Phd degree, healthcare workers over 40 years old, healthcare workers with high income and healthcare workers who do not have any economical problem has higher physical, mental, and environmental field average score than the other groupsIt was found significantly high that men, doctors, healthcare workers who works in outpatient clinics, healthcare workers who consider their profession appropriate, healthcare workers who has vacation every year, healthcare workers who works out, and who lives alone has higher avarage scores of WHOQOL-BREF scale‟s all subdimension than the other groups.