Tiroid nodüllü hastalarda ultrason bulgularının malignite ile ilişkisi
The relationship between ultrasound results of patients with thyroid nodules and malignant disease
- Tez No: 435795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: FNA, ultrasonographic findings, Malignite
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Tiroid hastalıklarının bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklığı yüksektir. Bu grup içinde yer alan tiroidin nodüler hastalığı sık görülen bir endokrin patolojidir. Tiroid nodülü görülme sıklığı batı toplumlarında %4-7 arasında değişmekte, otopsilerde bu oran %38-50‟ye kadar ulaşmaktadır. Tiroid nodülleri genellikle hastalar boyunlarında bir şişlik fark ettiklerinde veya rutin muayene sırasında ya da karotis ultrasonografisi, boyun bilgisayarlı tomografisi gibi radyolojik çalışmalar sırasında tesadüfen saptanır. Tiroid USG si ile tiroid nodülünün çapı, kenar özelliği, ekojenitesi, halo varlığı, homojenitesi, iç yapısı (kistik, solid veya kistik komponent içeren), mikro- ya da kabakalsifikasyonu hakkında bilgiler edinilinir. Tüm tiroid nodüllerinin yaklaşık olarak %5-6,5‟inin tiroid kanseri olması nedeni ile tiroid nodülü olan hastalar araştırılmalıdır. Bu kanserlerin çoğunlukla yavaş seyirli olmaları ve erken tedavilerinde yaşam sürelerinin uzun olması nedeniyle erken tanıları çok önemlidir. Biz bu çalışmamızda 2011-2014 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniğinde takip edilen ve tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılan 853 Tiroid nodüllü hastanın laboratuvar, ultrason bulguları, nodül özellikleri, ince iğne aspirasyon biyopsi sonuçları ve varsa cerrahi patoloji sonuçlarını değerlendirdik. Nodülün ultrason bulgularının malignite ile ilişkisi araştırıldı. Ultrason bulgularından nodül çapı ile malignite arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,048). Nodül ekojenitesi ile anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,073). Nodül içinde mikrokalsifikasyon ile anlamlı ilişki saptandı (p=0,026). Nodül içinde kaba kalsifikasyon ile anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,327). Nodülün pür kistik olması ile anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,556). Nodülün kistik komponent içermesi ile anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,891). Dominant nodülün lokalizasyonu ile anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,880). Tiroidte soliter nodül yada multinodüler guatr bulunması ile anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,816). Tiroidte ultrasonda eşlik eden otoimmünite ile anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,274). Çalışmamın sonucunda ultrason bulguları ince iğne aspirasyon biyopsi sonucu ve cerrahi patoloji sonuçlarıyla birlikte değerlendirildiğinde nodülde mikrokalsifikasyon olması ve nodül çapının büyük olması nodülün malign özellik göstermesi açısından anlamlı olarak değerlendirildi. Çalışmamızda ultrasonda malignite düşündüren diğer bulgular olan kenar düzensizliği, hipoekoik olması ve nodül çapı ile malignite arasında anlamlı ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: The frequency of thyroid diseases is high in Turkey as it is in all over the world. The nodular type of this disease group is a frequent endocrine pathology. The frequency of thyroid nodule disease might differ between %4-7 in western countries where this ratio might go up to %38-50 in autopsies. Generally thyroid nodules might show up when people notices swelling in their necks or during routine check-up or within karotis ultrasonography or during radiologic investigations e.g. neck computarized tomography. The information about diameter, edge properties, echogenity, existence of halo, inner structure (cystic, solid or including cystic component) and mikro-makro calcification of thyroid nodule is captured in thyroid ultrasonography. Since %5-6.5 of total thyroid nodules are thyroid cancer, the patients having thyroid nodules should be analyzed. The early diagnosis of this type of disease is quite important because mostly the progression of disease is slow and therefore lifetime of the patients increase considerably. Materials and Methods: In this thesis work, the laboratory test results, ultrasonography findings, nodule properties, fine-needle aspiration biopsy results and surgical pathology results of 853 thyroid nodule patients treated in Dokuz Eylül University Hospital Department of Endocrinology and Metabolic Diseases are examined. The relationship between ultrasonograpic findings and malignite is analyzed. Results: A relationship between nodule diameter and malignite is detected from ultrasonographic findings (p=0.048). No meaningful relationship is detected related with nodule ecogenity (p=0.073). In nodule a meaningful relationship is detected with micro calcification (p=0.327). No meaningful relationship is detected with nodule‟s being cystic (p=0.556). No meaningful relationship is detected with nodule‟s inclusion of cystic component (p=0.891). No meaningful relationship is detected with dominant nodule localization (p=0.880). No meaningful relationship is detected with existence of solitary nodule or multinodular goiter in thyroid (p=0.816). No meaningful relationship is detected with autoimmunity coming with ultrasonography in thyroid (p=0.274). Conclusion:As a result of this study, when ultrasonographic findings are evaluated with fine-needle aspiration biopsy results and surgical pathology results, the existence of mikro calcification in thyroid nodule and big size of the thyroid nodule diameter is interpreted as meaningful in terms of nodule‟s having malign properties. There is no meaningful 3 relationship is detected between the other malignite prone properties of ultrasonographic findings (edge instability, hypoechoic behavior, nodule diameter) and malignite.