Malavi ortakokullarında okula dayalı yönetim uygulamalarının incelenmesi
A study on the implementation of the school based management in secondary schools in Malawi
- Tez No: 436654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN FERDA BEYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Malavi, eğitim politikası, okula dayalı yönetim, okul geliştirme, Malawi, educational policy, school based management, school improvement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Okula dayalı yönetim, dünya üzerinde pek çok ülkede benimsenip uygulanır hale gelmiştir. Malavi Eğitim Sistemi de, 1988 yılında okula dayalı yönetim yaklaşımını benimsemiştir. Bu sistemin, uygulandığı ülkelerdeki eğitim performansına büyük katkı sağladığına inanılmaktadır. Bazı ülkelerde okula dayalı yönetime titizlikle uyulmasına karşın, Malavi'de durum farklıdır. Malavi'de düşük eğitim kalitesi ile ilgili konulara ilişkin yapılan pek çok yorum, eğitim yönetimi ile ilişkilendirilmektedir. Bu yüzden bu çalışma okula dayalı yönetimin öğrencilerin performansını ve okulda eğitimin gelişimini uygulanma sürecini incelemeyi amaçlamıştır. Bu çalışma, 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında Malavi'deki Orta-Doğu Eğitim Bölümünde yer alan ve okula dayalı yönetim modelinin uygulama başlangıcından beri yer alan dört ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, derinlemesine araştırma yapabilmek için çalışmanın amacı bağlamında bilgi açısından zengin durumların seçilmesi yöntemiyle amaçlı benzeşik örnekleme uygulanmıştır. Çalışmada bütüncül bir anlayış sağlayarak, araştırılan durumun çeşitli yönlerini açıklamaya yardımcı olduğu varsayımıyla kapsamlı, çoğulcu ve tamamlayıcı olarak nitel ve nicel metodları içeren karma yöntem uygulanmıştır. Çalışma grubunda yer alan katılımcılar, okul müdürleri, Eğitim Bölümü Müdürü, öğretmenler ve öğrencilerdir. Araştırma bulgularına göre verimsizlik öğretim ve öğrenim aşamalarında önemli bir kriterdir. Çoğu derslere branş öğretmenlerinin girmemesi, öğrencilerin karar sürecine katılımının düşüklüğü ve çoğu okulda öğrencilerin notlarını yükseltmek için sınıf tekrarı yaptığı görülmüştür. Bunun temel sebebi elverişsiz yönetim bilgisi ve yeteneği ve yetersiz kaynaklar olabilir. Bu yüzden hem okullar hem de eğitim bakanlığının halihazırda tecrübe edilen durumu geliştirmesi için bazı yenilikler yaptırması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The school based management has become the common feature in many countries worldwide. Malawi educational system also adopted educational decentralisation in 1988. It is believed that this system contribute effectively to the educational performance of those countries that apply it. Despite the school based management being accorded with high attention in some countries, in Malawi it is not like that. Most of the comments associated with issues of poor education quality in Malawi are associated with educational management. Therefore, this study aimed at finding out how the implementation of the school based management is affecting the students' performance as well as educational development in secondary schools in Malawi. The study was conducted in the 2014-2015 Malawian academic year and it was carried in the Central East Educational Division of Malawi and it only involved four government secondary schools that started applying the model of school based management since its inception in Malawi. The purposive sampling method was used in order to draw the rich data. For the complehensive investigation of the cases, the study used the mixed design of the qualitative and quantitative methods. The participants in the study were the headteachers, the Educational Division Manager, teachers, as well as the students. The results show that the impact of management ineffectiveness and inefficiency has profound effect on teaching and learning in the schools studied. Many classes are not being attended to by some subject teachers; student attainment is low, and many students repeat in the schools in order to improve their examination results. This has been caused mainly by inadequate managerial knowledge and skills, and inadequate resources. Therefore, there is need for both the schools and Ministry of Education to implement a number of innovations in order to improve the situation.