Medya FİFA'yı nasıl gösteriyor?
How does the media show the FIFA?
- Tez No: 436795
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gazete, FIFA, Spor haberleri, Şike, FIFA, Match-fixing, Newspaper, Sport news
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Spor medyası yıllarca ülkemiz insanında futbola özel sığ bir bilgi alanı oluşturmuştur. Oysa futbolun çatı örgütü olarak FIFA'nın işlevini ve yaşanılan olumsuzlukları gözden kaçırmak veya yaşanılanı saklamak, futbol dünyasına olumsuz bir imaj olarak geri yansımaktadır.“Medya FIFA'yı nasıl gösteriyor”başlıklı bu çalışmada; Türkiye'deki haber gazetelerinde FIFA'da yaşanan yolsuzluk ve şike olayları ile ilgili yer alan haberlerin, gazetelerin siyasal görüşlerine görenitelik ve nicelikleri bakımından farklı olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu çalışmada, FIFA'da meydana gelen şike ve yolsuzluk haberlerinin yazılı medya tarafından nasıl aktarıldığının incelenmesi amacıyla, medya analizlerinde sıkça kullanılan; var olan gerçeklerin olduğu gibi betimlenmesini amaçlayan betimsel nitelikte bir tarama modeli kullanılmıştır. Taranılan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Ele alınan gazetelerdeki haberler, 27 Mayıs 2015 – 30 Ağustos 2015 tarihleri arasında taranmıştır. Elde edilen bulgular ışığında betimsel tasarımlar oluşturulmuştur. Sonuç olarak; Türkiye'deki ulusal gazetelerde yer alan, FIFA'da yaşanan yolsuzluk ve şike olayları ile ilgili haberlerin, nitelik ve nicelikleri bakımından gazetelerin siyasal görüşlerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Over the years; the sports media formed a football-specific shallow knowledge area on our citizens. Whereas, failing to notice the encountered negativeness and functions of fifa as a head organization of football, or hiding a multitude of sins returns as a bad image in football community. In this study titled“ How Does The Media Show The FIFA”, it is aimed to determine that do the newspapers at Turkey different or not in terms of quality and quantity according to their political views about news on corruption and match-fixing activities in FIFA. In this study it is applied a descriptive scannig model with the aim of researching how is the match-fixing and corruption news in FIFA narrated by printed media; which is frequently used in media analyzes and to be described the existing facts as bare facts. Scanned data is analyzed with content analysis method. The news is scanned from newspapers published between 27th of May and 30th of August. As a result, it is determined that news on corruption and match-fixing activities parttaking in national newspapers at Turkey differ from eachotherin terms of quality and quantity according to newspapers' political view.