Korece hâl ekleri ve Türkçe hâl eklerinin karşılaştırılması
Comparisoning of Korean cases and Turkish cases
- Tez No: 436818
- Danışmanlar: PROF. DR. SIRRI GÖKSEL TÜRKÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe, Korece, Hal Ekleri, Karşılaştırma, Turkish, Korean, Cases, Comparison
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez de hem Türkçe dil bilgisin de hem de Korece dil bilgisin de önemli yeri olan hâl ekleri ayrıntılı olarak incelenmiş ve iki dildeki hâl ekleri benzer ve farklı yönleriyle karşılaştırılmıştır. Bu tezin hazırlanmasının en büyük sebebi bu konuda Türkiye'de yapılmış bir araştırma olmaması ve Korece öğrenen Türk öğrencilerinin hâl ekleri konusunu öğrenmede yaşadığı sıkıntılara faydası olacağı düşüncesidir. Tezin ilk bölümün de Türkçe hâl ekleri ve işlevleri örneklerle ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Birçok dilbilimcinin sayısı ve adlandırılması konusunda değişik fikirler sunmasına rağmen bu tezde 8 tane Türkçe hâl eki incelenmiştir. Bunlar; yalın, yönelme, belirtme, bulunma, ayrılma, vasıta, eşitlik ve ilgi hâl ekidir. Tezin 2. bölümünde Korece hâl ekleri konusu ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Bu bölüm de verilen Korece örnekler hem okunuşu hem de Türkçe anlamlarıyla birlikte verilmiştir. Korece hâl ekleri üç ana başlığa ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi ismin hâlleri, ikincisi bağlantı ekleri ve üçüncüsü yardımcı edatlardır. İsmin hâlleri de; özne, nesne, tümleç, iyelik, ek fiil, durum hâl eki, ünlem- hitap hâl eki olarak 7'ye ayrılmaktadır. Tezin 3. bölümünde tezin esas konusu olan Türkçe hâl ekleri ve Korece hâl eklerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Karşılaştırma benzer ve farklı yönler alt başlığında örneklerle anlatılmıştır. Tezin son bölümünde ise Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında okumakta olan 1. ve 2. sınıflara Korece hâl eklerinin öğreniminde yaşadıkları sıkıntılar ve Türkçeyle benzer ekleri öğrenmedeki kolaylıkları esas alan bir anket uygulanmıştır. Anket sonuçları bu bölümde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, grammatical case which have an important place both in Turkish and Korean grammer, were examined in detail and were comparated theirsimilar and different sides. The biggest reason of preparing this thesis, is that there is not an investigation in this subject in Turkey and a thought of being an advantage for the Turkish students who have trouble on learning cases. In the first part of the thesis, Turkish cases and their functions were examined in detail. In spite of that a lot of linguists present different ideas about their counts and names, in this thesis eight Turkish caseswere examined. These are nominative, accusative, locative, ablative, genitive, instrumental and equativecase's. In the second part of the thesis, Korean caseswere told in detail. Korean examples that is given in this part, had been given withboth its reading and Turkish meanings. Korean caseswere divided three basic titles, cases of name, conjunctions, auxilary prepositions. Cases of names were divided seven as subject, object, verbs, complement, possession, case and additional verb. The third part of the thesis, a comparison had been done between Turkish cases and Korean cases. This comparison had been told with examples of their similar and different sides. The last part of the thesis, a survey had been applied to the first and second grade students who studied at Korean Language and Literature Department in Erciyes University. The survey was about difficulties they experienced in learning Korean casesand casement in learning similar adds in Turkish. According to the surveys, the first grade students have trouble about understanding auxilary prepositions and the second grades have trouble about object status additions. While both of these groups don't experience trouble on learning cases that are similar to Turkish, they have trouble on learning diffirent ones.