Parasal aktarım mekanizmaları: Azerbaycan üzerine bir inceleme
Monetary transmission mechanism:A review on Azerbaijan
- Tez No: 437105
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Politkası, Parasal Aktarım Mekanizmaları, Parasal Aktarım Kanalları, Merkez Bankası, VECM, Azerbaycan Ekonomisi, Monetary Policy, Monetary Transmission Mechanism, Channels of Monetary Transmission, The Central Bank, VECM, Azerbaijan Economy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzde bir çok merkez bankası enflasyonla mücadeleyi ve bu kapsamda fiyat istikrarını sağlamayı ve sürdürmeyi temel hedef almaktadır. Para politikası araçlarına yönelik alınan kararların toplam talep ve enflasyon üzerindeki etkisi ise parasal aktarım mekanizması yoluyla gerçekleşmektedir. Para politikasında yapılan bir değişikliğin ekonomik faaliyetler ve fiyatlar genel düzeyi üzerindeki etkisi, çeşitli parasal aktarım mekanizması kanalları üzerinden gerçekleşmektedir. Parasal aktarım kanallarını kesin çizgilerle birbirinden ayırmak mümkün olmamaktadır. Sözkonusu kanallar birbirini etkileyerek veya tamamlayarak kompleks bir özellik ortaya koymaktadırlar. Bu nedenle bu tez calışmasının amacı parasal aktarım mekanizmalarını araştırarak, sözkonusu kanalların üretim ve fiyatlar seviyesini nasıl etkilediklerini teorik olarak incelemek ve parasal aktarım kanallarının Azerbaycan Ekonomisi'nde çalışıp çalışmadığını test etmektir. Çalışmada 2001:1-2014:3 dönemini kapsayan üçer aylık veriler kullanılarak hem kısa hem de uzun dönem ilişkileri yansıtmak için bir vektör hata düzeltme modeli (Vector Error Correcting Model/VECM) kullanılması yoluna gidilmiştir. Elde edilen bulgular faiz ve kredi kanallarının Azerbaycan ekonomisi için önemli, ama az da olsa farklı özellikler gösterdiklerini ortaya koymaktadır. Bundan başka, analiz sonuçları Azerbaycan ekonomisi için kredi kanalının faiz oranı kanalına kıyasla daha önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Contemporarily, majority of the central banks aim at combatting inflation and within this context to maintain stable prices as well as to sustain this goal. Furthermore, impacts of the decisions which have been made about the monetary policy tools, on aggregate demand and inflation take place via monetary transmission mechanisms. Effects of any change which applied within the monetary policy on economic activities and overall price level take place through various monetary tranmission mechanisms. It is not possible to establish a clear cut distinction between monetary transmission mechanisms clearly. Above mentioned channels either effect or complement each other and create sophisticated structure. Because of this reason, the main goal of this dissertation thesis is to study monetary transmission mechanisms, analyzing the production and overall price level effects of the channels theoretically, and to test whether monetary transmission mechanisms are functional in Azerbaijan economy or not. In this study, in the basis of quarterly data time series covers 2001:1-2014:3 timeframe, and Vector Error Correction Model (VECM) has been applied; due to capture not only short run, but also long run relationships. Main findings suggest that, interest rate and credit channels are important for the economy of Azerbaijan, however both variables slightly differs from each other with the distinctive features. Moreover, results of the analysis suggest that, comparing to interest rate channel, credit channel tend to be more important for the Azerbaijan economy.