İş süreci modelleme yöntemlerinin üniversite kütüphaneleri sağlama biriminde uygulanması: Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı örneği
Modeling the business process in acquisition department of a university library: The case study at Ankara University Central Li̇brary
- Tez No: 437335
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY FENERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: İş süreci modelleme, Birleşik Modelleme Dili (UML), Üniversite Kütüphaneleri, Sağlama Birimi, Business process modeling, Unified Modeling Language (UML), University libraries, Acquisition unit
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma da üniversite kütüphaneleri sağlama birimlerinde gerçekleştirilen iş süreçlerinin bir süreç modelleme yöntemi olan UML ile modellemesi ele alınmaktadır. Çalışmaya rehberlik edecek analiz, Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı'nda yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, iş süreçleri modellemenin paydaşlar arasındaki iletişimi güçlendirebileceğini, bu iletişimin kullanıcı odaklı sistem ve uygulamaların ortaya çıkma olasılığını artırabileceğini, kütüphane birimlerinde gerçekleştirilen iş süreçlerinin modellenmesinin mümkün olduğunu ve mevcut süreçlerin modellenmesinin katma değer sağlamayan süreçleri görmeyi kolaylaştırdığını göstermektedir. İş süreci modelleme gerçek dünyanın bir planını gözler önüne sererek, iş süreçlerinin tanımlanmasını ve görselleştirilmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda, UML yöntemiyle oluşturulacak olan iş süreci modelleri, iç/dış kullanıcı gereksinimlerini anlamaya ve kullanıcı odaklı bir yapı oluşturulmasına yardımcı olacak, paydaşlar arasındaki iletişimi güçlendirecek ve etkin enformasyon sistemlerinin geliştirilmesini mümkün kılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study business processes realized in acquisition departments of unit of university libraries is modeled processes using a business process modeling method called UML. The Analysis guiding this study is carried out at Ankara University Library and Documentation Department. Results of the study shows that business process modeling can empower communication between stakeholders, this communication may lead to emergence of user-oriented systems and applications, business processes carried out in the library units can be modeled and modeling it is easy to see the processes that do not provide added value to the current processes. Business process modeling which is a blueprint a plan of the real world provides identification and visualization of business processes. In this context, business process models which are created by the UML, helps to understand internal / external user needs and help to create a user-oriented structures that will strengthen the communication between stakeholders and will enable the development of effective information systems.