Geri Dön

Çocukluk çağı selim epilepsi tanıları ile izlenen hastalarda, nöromotor olgunlaşmanın değerlendirilmesi

The assessment of neuromotor maturity in patients diagnosed with benign childhood epilepsies

  1. Tez No: 437562
  2. Yazar: TUĞÇE İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK TATLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 87

Özet

Amaç: Epilepsi, merkezi sinir sistemini etkileyerek bilişsel ve davranışsal sorunlara yol açabilen kronik bir bozukluktur. Bu çalışmada klinisyenler tarafından iyi prognozlu olarak bilinen 'Çocukluk Çağı Selim Epilepsi' tanılı hastaların zekâ gelişimleri ve nöromotor olgunlaşmalarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Hastalar ve yöntem: Çalışmamıza İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nöroloji Polikliniği'nden takip edilen 6-12 yaş arasındaki selim epilepsi tanıları ile izlenen 30 çocuk, kontrol grubu olarak da yaş grubu hasta grubu ile benzer, bilinen nörolojik sorunu olmayan 30 çocuk alındı. Zekâ düzeyleri değerlendirmesi için WİSC-R Testi kullanılırken, nöromotor olgunlaşma değerlendirmesi için INPP Tarama Testi kullanıldı. Bulgular: WİSC-R testinde selim epilepsi grubu, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük puanlar almıştır. INPP Tarama Testinde, her biri 30 kişilik olan hasta ve kontrol gruplarından; 4'er tane patolojik skor alan katılımcı saptandı. Hasta ve kontrol grubu INPP Tarama Testi skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Hasta grubunun nöbet sıklıkları ile INPP Tarama Testi skorları arasında da anlamlı bir ilişki saptanmadı. INPP Tarama Testinde patoloji saptadığımız hastaların (n:4) , INPP Tarama Testi patolojik olmayan tüm katılımcılar ile karşılaştırılmasında; WİSC-R performans puanları sınırda anlamlı olarak düşük saptanmıştır. WİSC-R sözel ve performans bölümlerinde düşük puan alan katılımcıların; nöromotor olgunlaşmasının da geciktiği yönünde bulgular elde edilmiştir. Sonuç: Çocukluk Çağı Selim Epilepsi tanılarını gerçekten 'selim' olup olmadığı konusunda daha çok klinik araştırmaya gereksinim vardır. INPP Tarama Testi beyin maturasyonu hakkında fikir veren, klinisyenler tarafından uygulanabilir pratik bir testtir. Ancak testin standardizasyonu için daha geniş hasta grupları üzerinde çalışmalar yapılmalıdır.

Özet (Çeviri)

Objective: Epilepsy is a chronic disorder which can cause cognitive and behavioral problems by affecting the central nervous system.In this study, it is intended to evaluate mental development and the maturation of neuromotor development of the patients who are diagnosed with 'Benign Epilepsies of Childhood', which are known to have favorable prognosis by the clinicians. Patients and methods: For this study , we took 30 patients ,who are between 6-12 years old and diagnosed with benign epilepsies , from Istanbul Medical Faculty, Child Health and Diseases ; Child Neurology Department. For the control group, we took 30 children who are similar as age and without known neurological problems. WISC-R Test is used for the assessment of the intelligence level and INPP Screening Test is used for the assessment of neuromotor maturity of these children. Results: In WISC-R Test, benign epilepsy group, have statistically significantly lower scores than the control group. Upon analyzing the test results of INPP Screening Test; 4 participants, from each patient and control groups of 30 people, had pathological scores. There was no statistically significant difference between two groups. There was also no significant relationship between INPP Screening Test scores and the seizure frequency of the patients. WISC-R performance scores of the patients , who had pathological scores in INPP screening test (n = 4), were significantly lower at the border when compared with all participants who had non-pathological scores in INPP screening test. The participants, who had low scores from both WISC-R verbal and performance parts, also showed delayed neuromotor maturation findings. Conclusions: More clinical researches are needed to find out 'Benign Childhood Epilepsies' are the truly 'benign'. INPP screening test, which provides ideas about brain maturation , is a practical test that can be easily applied by the clinicians. However, many other studies should be conducted on larger groups of patients for the standardization of this test.

Benzer Tezler

  1. Çocukluk çağında rolandik epilepsi tanısı alan hastalarda karbamazepin ve levetirasetam monoterapilerinin karşılaştırılması

    Comparison of carbamazepine and levetiracetam monotherapies in patients diagnosed with rolandic epilepsy in childhood

    FATMA HAZAL TOPÇUOĞLU

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CENGİZ DİLBER

  2. Febril konvülziyon geçiren çocuk hastalarda SCN1A gen mutasyonu değerlendirilmesi

    Evaluation of SCN1A gene mutation in children with febrile convulsion

    ASLIHAN TURPCU İLKBAHAR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUTLU YÜKSEK

  3. Erken başlangıçlı (Panayiotopoulos tipi) ve geç başlangıçlı (Gastaut tipi) çocukluk çağı selim oksipital lob epilepsili olgularda nöropsikolojik değerlendirme

    The neuropsychological assessment of childhood benign occipital lobe epilepsies with early onset (Panayiotopoulos type) and with late onset (Gastaut type)

    ŞÜKRİYE AKÇA KALEM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Nörolojiİstanbul Üniversitesi

    Psikoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BETÜL BAYKAL

  4. Oksipital epilepsili olgularda nörokognitif değerlendirme

    Evaluating neurocognitive in children with occipital epilepsy

    MUZAFFER POLAT

    Tıpta Yan Dal Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    NörolojiEge Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SARENUR GÖKBEN

  5. Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemilerinde DNA indeksi ve ilaç direncinin diğer prognostik faktörlerle ilşkisi

    Başlık çevirisi yok

    SELİM GÖKÇE

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarıİstanbul Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZEYNEP KARAKAŞ