Uluslararası öğrencilerin kültürlerarası iletişim yeterliği üzerine bir inceleme: Türkiye bursluluları örneği
A study on intercultural communication competence of international students: Turkiye scholarship students
- Tez No: 438230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Burslusu öğrenciler, kültürlerarası iletişim, kültürlerarası iletişim yeterliği, Türkiye Scholarship Students, intercultural communication, intercultural communication competence
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Türkiye Cumhuriyeti tarafından dünyanın dört bir yanından gelen, Türk vatandaşlığı olmayan öğrencilere karşılıksız olarak verilen Türkiye Bursları, her yıl giderek artan sayıda başvuru almaktadır. Türkiye Burslusu öğrenciler Türkçe bilmiyorsa bir yıl Türkçe dil dersleri aldıktan sonra çeşitli düzeylerde (lisans, yüksek lisans, doktora ve araştırma) eğitim almaktadır. Türkiye'ye gelen Türkiye Burslusu öğrencilerin Türk insanı ve kültürüyle nasıl iletişim kurduklarını anlamak ve karşılaştıkları sorunları belirlemek öğrencilerin iletişim yeterliğini artırmak açısından önemlidir. Bu bağlamda, bu çalışmada Türkiye Burslusu öğrencilerin Türkiye'deki kültürlerarası iletişimle ilgili deneyimleri incelenmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda 47 uluslararası öğrencinin katıldığı odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Biri deneme grubu olmak üzere 7 grup ile yapılan toplam 15 saatlik odak grup görüşmeleri sonucunda Türk kültürüyle ilk kez karşılaşan öğrencilerin Türkiye'deki ilk yıllarında kültürel ve coğrafi farklılıklar, dili yeterli kullanamama, ırkçılık, kişisel alan konusunda algı farklılığı gibi nedenlerle iletişim zorlukları yaşadıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaşadıkları sorunlara buldukları çözümler ve iletişim yeterliğini artıran unsurlar sonuç bölümünde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Türkiye Scholarships, as a government funded higher education scholarship program designed for international students, attract more and more students every year. Türkiye scholarship students study at every level (undergraduate, graduate, PhD and research) after attending one-year language course to learn Turkish. To help international students in Turkey increase their intercultural communication competence, it is crucial not only to understand the way Türkiye Scholarship students interact with Turkish people and culture, but also identify the problems they face as a result of their intercultural communication experiences in Turkey. Within this respect, this study focuses on intercultural communication experiences of Türkiye Scholarship students. In line with the purpose of this study, seven focus group interviews, including one test group, were conducted with 47 participants. The results of this study show international students, who encountered Turkish culture for the first time, face problems related to issues such as cultural and geographical differences, language competency, racism and differences in perception of personal space. The solutions international students use for their intercultural interaction and factors increasing their intercultural communication competence are discussed in the results of this study.