The transformation of the Ottoman and the republican army 1883-1960: Impact on Turkey's political life
Osmanlı ve Cumhuriyet ordusunun dönüşümü 1883-1960: Türk siyasi hayatına etkisi
- Tez No: 438288
- Danışmanlar: PROF. DR. FEROZ AHMAD
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türk Ordusu, Atatürk, İnönü, M.Çakmak, Menderes, 1960 Darbesi, Turkish Army, Atatürk, İnönü, M.Çakmak, Menderes, 1960 Coup
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET Bu tezde, Osmanlı ordusunun nasıl cumhuriyet ordusuna dönüştüğünü ve 1960'a kadar cumhuriyet ordusunun cumhuriyet üzerindeki etkilerinin neler olduğunu inceledim. Süreç 1883'te Bab-ı Ali tarafından modern askeri okulların kurulmasıyla başlamıştır. Bu okullar ilerici-reformist görüşteki subayları yetiştirmiştir. Bu nedenle, onlar da 1908'de kurulan anayasal rejimi desteklemişlerdir. Bu tür subaylar Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda mağlup olmasından sonra Milli Mücadele'de de kritik bir rol oynamışlardır. 1923'te Cumhuriyet'i onlar kurmuştur. Tez, Cumhuriyet Ordusu'nun cumhuriyetin değişen yapısından ve uluslararası konjonktürdeki değişikliklerden nasıl etkilendiğini göstererek devam etmektedir. Tez, bir Giriş ve bir Sonuç bölümünü de içerecek şekilde altı bölüme ayrılmıştır. Bölüm I'de ordunun politize olduğu 1883'ten 1922'ye kadar olan yılları inceledim. Bölüm II, ordunun 1922 ve 1938 arasındaki prestijli yıllarını tartışmayla devam etmektedir. Bölüm III İnönü dönemindeki 1938 ve 1950 yılları arasında ordunun politika üzerindeki etkisinin nasıl azaldığını göstermektedir. En sonunda Bölüm IV'te, DP dönemindeki ordunun kosmopolit yapısı ve 1960 darbesinin nedenleri çalışılmaktadır. Araştırma esnasında anılar ve ilgili dokümanların dışında; 1908-1920 arasındaki tüm Meclis Tutanakları'nı, 1929-1960 arasındaki tüm ilgili Meclis Tutanaklarını ve 1930-1960 arasındaki tüm Cumhuriyet gazetesinin günlük bazda silahlı kuvvetleri ilgilendiren konularını kullandım. Ayrıca Karacı 1960 sınıfıyla ropörtajlar yaptım. Tezimin politika içindeki Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun devlet üzerindeki etkisine yeni bir ışık tutmaya yardım edeceğini umarım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, I discuss how the Ottoman Army was transformed to the Republican Army and what are the impacts of the republican army to the republic until 1960. The process began in 1883 when modern military schools were established by the Sublime Porte. These schools produced officer who had a progressive-reformist outlook. They therefore supported the constitutional regime established in 1908. Such officers also played a critical role in the national struggle after the defeat of the Ottoman Empire in World War One. They established the republic in 1923. The thesis goes on to show how the republican army was impacted by the republic's changing political structure and the changing conjuncture in the world. The thesis is divided into six chapters including an introduction and a conclusion. In chapter one I examined the years 1883 to 1922 during which the army had become politicized. Chapter two continues with the discussion of the army's prestigious years, 1922 to 1938. Chapter three shows how the army's impact on the politics declined during İnönü administration between 1938 and 1950. Finally, chapter four studies on the army's cosmopolitan structure during the DP administration and the reasons of the 1960 coup. During the research, apart from memoirs and the related documents; I have used all the assembly records between 1908 and 1920, all the related sessions in the assembly between 1929 and 1960, and the Cumhuriyet newspaper between 1930 and 1950 reading anything of interest on a daily basis on the armed forces. I have also made interviews with the Army Class of 1960. I hope my thesis will help to throw new light on the Turkish armed forces in politics and their impact on the state.