Yerel yönetimlerde iyi yönetişim aracı olarak katılımcı bütçeleme: Belediyeler için bir model önerisi
Good governance at local level as a tool for participatory budgeting: A proposal model for municipalities
- Tez No: 438454
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN GÖKBUNAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Katılımcı bütçeleme, iyi yönetişim, katılımcı demokrasi, şeffaflık, hesap verebilirlik, belediye, Participatory budgeting, good governance, participatory democracy, transparency, accountability, municipality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Küreselleşme olgusunun tüm Dünya'yı sarması ile birlikte bilgi ve teknolojideki değişimler ve yaygınlaşan liberal ekonomik yaklaşımlar yeni yönetim anlayışlarını da beraberinde getirmiştir. Tek taraflı yönetim yerine çok taraflı ve birlikte yönetmeye dayalı bir yönetim modeline geçilmesi süreci başlamıştır. İyi yönetişim de bu sürecin ortaya koyduğu araçlardan birisidir. İyi yönetişim, kaynak kullanımında şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi ilkelere dayanan ve katılımı esas alan, dolayısıyla yönetimde temsile, denetime, etkin bir sivil toplumun varlığına, hukukun üstünlüğüne ve demokratikleşmeye önem veren bir anlayıştır. İyi yönetişim anlayışının özellikle yerel yönetim birimlerinde yaygınlaşması ile yerel düzeyde hizmet önceliklerin yönetim ile halk arasında ortak olarak belirlenmesine, yönetim içerisinde katılımcı demokrasi anlayışının yerleşmesine katkı sağlar. Bu durum özellikle belediye bütçesinin hazırlanması, uygulanması ve denetimi süreçlerinde daha şeffaf, hesap verilebilir ve katılımcı bir yönetim anlayışını beraberinde getirecek, kıt kaynakların doğru ve yerinde harcanmasını sağlayacaktır. Bu çalışma, Brezilya'nın Porto Alegre Kenti'nde başlayan ve tüm dünyada giderek yaygınlaşan katılımcı bütçe modellerini önce teorik açıdan daha sonra uygulamalar dikkate alarak inceleme kapsamına almıştır. Örnek modeller referans alınarak Türkiye'ye özgü bir katılımcı model oluşturulmaya çalışılmıştır. Model sivil toplum örgütlerinin, halkın isteklerini dikkate almada belediye ile halk arasında aracı olması, katılımcılığı artırmaya yönelik bir takım araçların kullanılması, ilköğretimden üniversiteye katılımcı kültür bilincinin yerleştirilmesi ve Türkiye'nin kültür yapısı dikkate alınarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Developments in information and technology, liberal economic approaches becoming widespread combined with the concept of globalization spreading around the world, have carried with it new approaches to administration. A process of moving towards a government model based upon multi-sided (ya da multilateral) and shared government instead of one-sided government has started. Good governance is also among the tools revealed by this process. Good governance is an approach, which depends on principles such as transparency and accountability in resource utilization, rests on participation, and consequently, attaches importance to representation in government, audit, presence of an effective civil society, rule of law and democratization. Good governance to become widespread especially among local governmental units would contribute to joint determination of service priorities by the government and public at the local level and settlement of participatory democracy in government. This would bring together a more transparent, accountable and participatory government approach especially during the preparation, implementation and review processes of the municipality budget, as well as correct and appropriate spending of scarce resources. In this study, participatory budget models, which emerged in Porto Alegre/Brasil and have gradually spreadaround the world, are analyzed in theory and subsequently by taking into account their existing applications. We attempted to construct a participatory model special to Turkey by taking examples of models as reference. Taking the cultural structure of Turkey into account, various elements are mentioned in this model, such as civil society organizations to work as intermediary between the municipality and public in putting forward the public wish, various tools for increasing participation to be used, participatory cultural consciousness to be created starting from the primary school to university.