Dikdörtgen bölge için iki boyutlu ısı denkleminin eliptik fonksiyonlar ve Chebyshev polinomları cinsinden çözümü
Solution of the two-dimensional heat equation for a rectangle in terms of elliptic function and Chebyshev polynomials
  1. Tez No: 438637
  2. Yazar: EMEL KURUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN BAYKUŞ SAVAŞANERİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Dirichlet problemi, Eliptik fonksiyon, Eliptik integral, Green fonksiyonu, Isı denklemi, Chebyshev kollokasyon metodu, Chebyshev polinomları, Kollokasyon metodunun hata analizi, Dirichlet problem, Elliptic functions, Elliptic integral, Green function, Heat equation, Chebyshev collocation method, Chebyshev polynomials, Error analysis of collocation methods
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, dikdörtgen bir plakada iki boyutlu ısı denkleminin çözümü için alternatif iki metot sunulmuştur. Birinci bölümde; diferansiyel denklemlerin tarihçesi, gelişimi, eliptik fonksiyonların tarihi, Dirichlet probleminin tanımı ve daha önce yapılan çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde; kısmi diferansiyel denklemler ile ilgili temel kavramlar, eliptik integraller, eliptik fonksiyonlar, konform dönüşümler, Rieman dönüşüm teoremi, Green fonksiyonu, Chebyshev polinomları gibi temel bağıntılardan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde; ilk olarak, Dirichlet probleminin Green fonksiyonuna dayalı çözümü için gerekli olan dönüşüm ve Green fonksiyonu bulunup problem dikdörtgen bölgede çözülmüştür ve bir uygulama verilmiştir. İkinci olarak Chebyshev kollakasyon metoduyla Dirichlet probleminin yaklaşık çözümü elde edilmiştir. Dördüncü bölümde; sonuç ve tartışmalara yer verilerek yöntemin sağladığı kolaylık ve zorluklara değinilmiş, ayrıca getirdiği yeniliklerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, two novel method is presented for the solution of two-dimensional heat equation for a rectangular plate. In the first chapter, the history and development of differential equation, the history of elliptic functions, the definition of Dirichlet problem and previous studies are presented. In the second chapter, fundamental relation such as partial differential equation, elliptic integral, elliptic functions, conform mapping, Riemann transformation theorem and Green theorem, chebyshev polynomials are mentioned. In the third chapter, firstly the method for solution of Dirichlet problem with Green function is presented the Green function for the solution of the Dirichlet problem in the rectangular region is found and the problem is solved in the rectangular region and an application is given. Secondly approximate solution function of Dirichlet problem with Chebshev collocation method is obtained. In the fourth chapter, results and discussion are given, the facilities and difficulties of the method presented and the contributions of the method are mentioned.