The role of nature on self-regulation and adjustment of children
Doğal çevrenin çocukların öz düzenleme becerisi ve uyumları üzerindeki rolü
- Tez No: 439111
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT, YRD. DOÇ. DR. BAŞAK ŞAHİN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: doğal çevre, doğa ile kurulan bağ, algısal hassasiyet, öz-düzenleme becerisi, akıl sağlığı, natural environment, nature connectedness, perceptual sensitivity, self-regulation, mental health
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Literatürdeki çalışmalar, doğal çevrenin çocukların fiziksel, bilişsel, sosyo-duygusal, benlik gelişimleri ve akıl sağlıkları üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ancak, benlik gelişimi bağlamında, öz düzenleme becerisi yaygın bir biçimde çalışılmamıştır. Bu çalışmada, doğal çevre, algısal hassasiyet, doğaya bağlılık, öz düzenleme becerisi ve akıl sağlığı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. 299 anne-çocuk çifti çalışmaya katılım göstermiştir. Çocuklar 8-11 yaş aralığında yer almaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Yapısal Eşitlik Modeli kullanılarak araştırılmıştır. Oluşturulan model verilere oldukça iyi bir uyum göstermektedir. Araştırmanın bulguları, çocukların doğa ile kurduğu bağ ile davranışsal ve bilişsel öz-düzenleme becerileri arasında bir ilişkili olmadığını göstermiştir. Ancak, çocukların duygusal öz-düzenleme becerilerinin, doğa ile kurulan ilişkiden etkilendiği bulunmuştur. Ayrıca, olumlu sosyal davranışlar, hiperaktivite ve dikkatsizlik, duygusal problemler ve tavır bozuklukları ile duygusal öz-düzenleme becerisi arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları, yeşil alan ile çocuğun doğa ile kurduğu bağ arasında bir ilişki olmadığını göstermektedir. Yalnızca çocuğun algıladığı ev çevresi yeşil alan miktarı, çocuğun doğa ile kurduğu bağı olumlu bir şekilde etkilemektedir. Ayrıca, algısal hassasiyetin ve çocuğun algıladığı ev çevresi yeşil alan miktarının, doğa ile kurulan bağ üzerinde ortak bir etkisinin olduğu bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları alanyazındaki bulgular çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Previous studies revealed that nearby natural environment is important for physical, cognitive, socio-emotional, and self-development as well as mental health of children. However, in terms of self-development of children, self-regulation has not been widely examined. The current study examined the relationship between the nearby natural environment, perceptual sensitivity of children, nature connectedness, self-regulation skills, and mental health. 299 mother-child pairs participated in the study. Children ranged between 8-11 years of age. Structural equation modeling (SEM) was used to examine the relationships, and the final model fit the data well. Our results indicated that connectedness with nature was not related to behavioral and cognitive regulation of children. However, it led to an increase in children's emotional regulation skills. Prosocial behaviors, hyperactivity/inattention, emotional symptoms, and conduct problems were also predicted by emotional regulation of children. However, the latent factor of greenery was not related to the connection to nature levels in children. Only children's perception of levels of nature around their home led to an increase in connection to nature of children. The interaction of perceptual sensitivity and children's views about the levels of nature around their home was also found. Findings of the study were interpreted in the light of the relevant literature.