Reflections on teacher identity: A case study of novice language teachers
Öğretmen kimliği düşünceleri: Mesleğe yeni başlayan yabanci dil öğretmenleri ile durum çalışması
- Tez No: 439147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH CENDEL KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tecrübesiz öğretmen, öğretmenliğin ilk senesi, öğretmen kimliği, Novice teacher, first year of teaching, teacher identity
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma mesleğe yeni başlayan üç tecrübesiz öğretmenin mesleklerinin ilk senesinde Türkiye'de bir yükseköğretim kurumunda kendi öğretmen kimliklerini nasıl ele aldıklarını ve ne tür değişkenleri bu süreçle ilintili bulduklarını incelemeyi amaçlamıştır. Bu bağlamda, iki ana yöntemle, yarı-yapılandırılmış görüşmeler ve gözlemler yoluyla, veri elde edilerek nitel bir durum çalışılması yürütülmüş. Yirmi iki haftalık veri toplama süreci boyunca yedi tur sözlü görüşme (toplamda yaklaşık 400 dakika ve 21 görüşme) yapılmıştır ve tüm görüşmeler ses kaydı yapılıp kelimesi kelimesine çözümlenmiştir. Katılımcı öğretmenlerin her birinin sınıfı 4'er kere gözlemlenmiş (toplamda 12 gözlem) ve kapsamlı saha notları alınmıştır. Veriler düzenli olarak ayrı dosyalarda düzenlenmiş ve detaylı okumalar yapılmıştır. Bu süreci kodlama ve ortaya çıkan konuları yorumlama yoluyla analiz izlemiştir. Bulgular her bir katılımcı için iki temel tema ortaya çıkarmıştır. Kumsal'ın durumunda ortaya çıkan temalar öğretmen kimliğinin reddi ve otorite takıntısıdır. Ayla'nın durumunda sürekli onay beklentisi ve kimlik geçişi temaları görülmüştür. Gamze'nin durumunda ise yaş ve profesyonellik ile çaresizlik ve kendini suçlama temaları yer almıştır. Son olarak politik güçler, öğrenci profili, iş yükü, standart sınavlar ile öğretim izlencesi ve profesyonel gelişim fırsatları katılımcı öğretmenler tarafından kendi öğretmen kimliği görüşleriyle ilintili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore how three novice teachers viewed their teacher identity in their first of teaching and what prominent elements they related to these views in a higher education institution in Ankara, Turkey. In this sense, a qualitative case study was conducted by gathering data through two major tools: semi-structured interviews and classroom observations. During 22-week data collection period, 7 rounds of interviews (21 interviews around 400 minutes) were held with the participant teachers, which were audio- recorded and transcribed verbatim. The participant teachers' classrooms were also observed for 4 times for per participant (a total of 12 observations) and extensive field notes were taken. The data were organized regularly in separate files and immense readings were done. Coding and defining themes followed this process. The findings revealed two themes for each participant's case. In Kumsal's case, rejection of the teacher identity and obsession with authority were the main themes emerged, while Ayla's case involved seeking constant approval and identity transition. Gamze's case was themed under age and professionalism, and despair and blaming self. Lastly, the participant teachers reported political capitals, student profile, workload, standardized tests and curriculum policy, and professional development opportunities were salient elements related to their teacher identity views.