Induction into teaching: A multiple-case study of the first year teachers' experiences at schools
Öğretmenliğe giriş: Mesleğinin ilk yılındaki öğretmenlerin okullardaki deneyimlerine ilişkin çoklu durum çalışması
- Tez No: 439225
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Mesleğe Yeni Başlayan Öğretmenler, Meslek Öncesi Öğretmenlik Eğitimi, Mentörlük, Durum Çalışması, Induction into Teaching, Novice Teachers, Pre-service Teacher Education, Mentoring, Case Study
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bu çalışmanın amacı, mesleğe yeni başlayan dört öğretmenin, sınıf içi süreçler, mesleki gelişim, öğrenciler ve meslektaşlarla ilişkiler, öğretme performansı, mentörlük, kişisel yaşam ve meslek öncesi öğretmenlik eğitimine ilişkin ilk yılki görüşleri ve deneyimleri ile mentörlerinin mesleğe giriş sürecine ilişkin fikirlerini incelemektir. Çalışmada nitel çoklu durum çalışması deseni kullanılmış ve dört öğretmen ve üç mentörden yarı yapılandırılmış görüşmeler ile veri toplanmıştır. Ayrıca 28 saat sınıf gözlemi yapılmış ve öğretmenlerden toplanan öğretim materyali, sınav kağıdı ve zümre tutanakları görüşme verilerini desteklemek amacıyla incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenler meslekteki ilk yıllarında, sınıf yönetimi, sorunlu öğrenci davranışlarıyla baş etme, meslektaşlar, okul müdürleri ve ebeveynlerle olan ilişkiler, uygun öğretme öğrenme yöntem ve tekniklerini kullanma, öğrencileri motive etme, rehberlik konuları, iş yükü ve küçük bir yerde çalışmanın baskısı ile mücadele etmektedirler. Bunlara ek olarak, etkili bir mentörlük sürecinin olmaması ve meslek öncesi öğretmenlik eğitiminin yetersizlikleri öğretmenler için zorlayıcı olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, mentörler de ilk yıl yaşanan zorlukların farkındadır ve meslek öncesi öğretmenlik eğitiminin yetersizliklerine ilişkin aynı görüşleri paylaşmaktadırlar. Ancak sonuçlar göstermektedir ki, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen, öğretmenler ilk yıl pek çok açıdan mesleki gelişim göstermekte, öğretmenliği ve öğrencileriyle olmayı sevmektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the first year of four novice teachers in the teaching profession with regard to their perceptions and experiences about the classroom processes they undergo, professional development, relationships with students and colleagues, teaching performance, mentorship, personal life and the pre-service teacher education in addition to their mentors' perceptions regarding the induction process. The study adopted a qualitative multiple-case study design and data were collected from four novice teachers and three mentors through semi-structured interviews. Additionally, 28-hour classroom observations were conducted and documents such as teachers' materials, exam papers and group teachers' meetings reports were analyzed to supplement the interview findings. The results of the study suggested that novice teachers suffered from the challenges of the first year in terms of classroom management, struggling with problematic student behaviors, relationships with colleagues, school principals and parents, using appropriate teaching learning methods and techniques, motivating students, consultancy issues and workload as well as the pressure of working in small towns. Moreover, the deficiency of effective mentoring and inadequacies of the pre-service teacher education turned out to be challenging to them. The results indicated that mentors were aware of the difficulties faced in the first year and shared the same perceptions about the inadequacies of the pre-service teacher education. Nevertheless, despite all the difficulties, it was noted that the participating teachers underwent a professional development process in many respects in their first year and they loved teaching and being with their students.