The perceptions of pre-service ELT teachers on different modes of peer feedback and its relation to teacher efficacy
İngiliz dili eğitimi öğretmen adaylarının farklı biçimlerdeki akran dönütlerine yönelik algıları ve öğretmen yeterlikleri ile ilişkisi
  1. Tez No: 439262
  2. Yazar: BURTAY HATİCE İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi, Öğretmen Yeterliği, Akran Dönütü, Karma Desen Çalışması, Pre-Service Teacher Education, Teacher Efficacy, Peer Feedback, Mixed Method Design
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngiliz Dili Eğitimi bölümü öğretmen adaylarının farklı biçimlerdeki (yazılı ve sözel akran dönütü) akran dönütlerine yönelik algılarını ve bunun öğretmen yeterlikleri ile ilişkisini ortaya çıkarmaktır. Bu sebeple karma araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmada öğretmen adaylarının farklı akran dönütlerine maruz kalmadan önceki ve kaldıktan sonraki öğretmen yeterlik seviyelerini bulmak için İngilizcenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Öğretmen Yeterlilik Ölçeği (ETES) kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca öğretmen adaylarının akran dönütü hakkındaki algılarını ortaya çıkarabilmek için e-günlük ve yarı-yapılandırılmış grup görüşmelerinden yararlanılmıştır. ETES ölçeğinden elde edilen nicel veriler araştırma soruları ile bağlantılı olarak çıkarsamalı istatistik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen nitel veriler ise içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda akran dönütünün öğretmen adaylarının öğretmen yeterlikleri üzerinde hangi biçimde verildiğine bakılmaksızın güçlü bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ancak sözel akran dönütünün yazılı akran dönütüne göre öğretmen adaylarının öğretmen yeterlikleri üzerinde daha fazla etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Sözel ve yazılı akran dönütleri arasında akran dönütüne maruz kalmadan önce ve kaldıktan sonra öğretmen yeterlikleri açısından anlamlı bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. Her iki grubun da akran dönütüne karşı yüksek düzeyde olumlu tutumları oldukları, her iki grubunda akran dönütünü objektif ve güvenilir buldukları ama her iki grubun da olumsuz dönüt verme konusunda endişeleri olduğu ortaya çıkmıştır. Her iki grubun da bu süreçte benzer zorluklar yaşadıkları gözlemlenmiş, her iki grup da akran dönütünün faydalarını benzer şekilde dile getirmiş ve ilerideki meslek hayatlarında akran dönütü kullanımında benzer tutumlar sergilemişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to find out the perceptions of pre-service ELT teachers on different modes of feedback (i.e. written and oral peer feedback) and its relation to teacher efficacy. For this reason, a mixed-method design was used in order to answer different research questions. EFL Teacher Efficacy Scale (ETES) was used in order to find out efficacy levels of pre-service teachers before and after they were given different modes of peer feedback. E-journals and semi-structure group interviews were also used to identify the perceptions of pre-service teachers on peer feedback. Quantitative data obtained from ETES scale were analyzed through using inferential statistics regarding the research questions. Qualitative data were analyzed through content analysis. The findings of the study suggested that peer feedback has a powerful impact on teacher efficacy of pre-service teachers, regardless of the mode it was given. However, it was reported that oral peer feedback provided a more effective impact on their teacher efficacy when compared to written peer feedback. No significant difference was found between two groups before and after being subjected to peer feedback in terms of their teacher efficacy. Both groups had higher levels of positive attitudes towards peer feedback and regarded peer feedback as objective and reliable, yet they both had concerns about negative feedback delivery. They experienced similar challenges throughout the process, expressed similar benefits of peer feedback and similar attitudes about employing feedback in their future career.