Geri Dön

Atıl kent mekanının geçici kullanım yaklaşımı ile değerlendirilmesi: Kadıköy, Yeldeğirmeni örneği

An evaluation of urban vacant space through the temporary use approach: A case study of Kadıköy, Yeldeği̇rmeni̇

  1. Tez No: 439684
  2. Yazar: GÖKŞEN EZGİ BOZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ERBAŞ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166

Özet

Küresel bir dünyada politik, ekonomik pek çok dinamiğin etkisiyle günümüz kenti, hızlı kentleşme ekseninde toplumun bir araya gelebildiği açık kamusal alanları baskı altında, iletişimin daha çok teknoloji esaretinde yapıldığı ve kamusal alan kavramının farklı eksenlere kaydığı sorunlu bir tabloyu tariflemektedir. Bu yapı içerisinde kent kurgusu değişirken, kent mekanının tariflenme durumu da değişmekte, belirli dinamiklerin etkisiyle atıllaşmaktadır. Kentte, farklı nedenlerle meydana gelen, sorunlu bir yapı ya da tam tersi bir bakış açısıyla rant kaynağı olarak görülen bu alanlar, günümüzde artan görüş birliği ile potansiyelleriyle kent ve kentliler için katkı sağlayacak alanlar olarak kabul görmeye başlamıştır. Çalışma kapsamında kamusal canlılığın sağlanabilmesi için atıllaşan kent mekanlarının yeniden değerlendirilerek kente kazandırılmaları gerekliliği, sorunların çözümüne yönelik alternatif bir yol olabileceği düşünülen geçici kullanımlar üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu noktada atıl alanların sahip olduğu geniş kapsam nedeniyle çalışma, kentsel dış mekanlar üzerine yoğunlaşarak, yapı adası bazında bir ölçek yaklaşımı ile yürütülmüştür. İstanbul'un değişime açık yapısıyla kent mekanlarında atıllaşma süreçlerinin değerlendirilebileceği bir kent olacağı düşüncesi, Yeldeğirmeni Semti'nde yürütülen alan çalışması üzerinden ele alınmıştır. Çalışmanın temelinde, semtin kamusal açık alanların azlığı sorununa yönelik, atıl kent mekanlarının sınırlı hareket imkanı içerisinde rezerv ve çözüm alanı olarak değerlendirilebileceği düşüncesi bulunmaktadır. Kamusal canlılığın sağlanabilmesi için bu alanların, geçici kullanımlar üzerinden ele alınarak, mevcut sorunlara yere özgü sistematik bir öneri getirmek amaçlanmış, bu amaçla Yeldeğirmeni atıl alan varlığının tespiti, yere özgü tipolojileştirilmesi ve olası geçici kullanımların belirlenmesi çalışmaları yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, atıl alanların geçici kullanımlarla değerlendirilmesi ile elde edilecek deneysel ve katılımcı ortamın, kamusal alan oluşturulması ve canlandırılması adına önemli fırsatlar sunabileceği görülmüştür.

Özet (Çeviri)

In the globalized world, open public spaces of today's urban area depict a problematic picture due to the rapid and unplanned urbanization, where the communication is mainly conducted through the technological means and the understanding of the public area is shifted to different directions. Within this picture, the definition of the urban space changes and vacancies appear. A problematic structure or on the contrary the economical opportunity of the vacancies are starting to be seen as promotable potential for the city and the urbanists by the uprising communion. This study investigates the possibility and the necessity of regaining the vacant spaces by temporary uses which could be an alternative solution towards resolving the issues by replenishing the urban liveliness. At this point, due to the vast scope of the vacant spaces, the investigation is concentrated on the urban open/outer, non-constructed spaces, through an approach at an urban block level. A field study is conducted in Yeldegirmeni neighborhood of Kadıköy district in Istanbul, which is a metropolis exhibiting heavy consequences of urbanization, due to its openness to the alteration and the occurrence of vacant spaces with the notion of revaluing the possible incidents. The study concentrates on gaining the vacant spaces as a reserve and resolution of the problems within the suppressing structure of the urban area. It is aimed to bring a systematic solution to the existing problems of the neighborhood by exploring the potentials of temporary uses and to increase the public communication and the urban liveliness.

Benzer Tezler

  1. Tanımsız kentsel alanlar olarak kayıp mekânların yeniden değerlendirilerek kente kazandırılması: Anadoluhisarı-Göksu örneği

    Gaining to the city by re-designing lost spaces as undefined urban areas: The case of Anadoluhisarı-Göksu

    EMİNE ZEYNEP ERĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Şehircilik ve Bölge PlanlamaMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLŞEN ÖZAYDIN

  2. Yaşam döngüsü sürecinde mekanın geçici kullanım parametreleri

    Parameters of temporary use of the space in the life cycle process

    ÖZCAN ERNUR AKTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÖKSENİN İNALHAN

  3. Kentsel mekanda bir oyun aracı olarak geçici ve etkileşimli yerleştirmeler

    Temporary and interactive installations as a play tool in the urban space

    İREM BURCU UMMANSU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. PELİN DURSUN ÇEBİ

  4. Delikli bir kent olarak İstanbul'a bakmak: Kentin müphem alanlarına dair bir araştırma

    Investigating Istanbul as a perforated city: A research on terrain vagues of the city

    MERVE KARADABAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FATMA ERKÖK

  5. Discovering the public use potentials of city walls and their surroundings: The case of İstanbul Theodosian Walls

    Kent surları ve çevresi kamusal kullanım potansiyellerinin keşfedilmesi: İstanbul Theodosius Surları örneği

    BURCU SOYGÜZELOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL EREN KÜRKÇÜOĞLU