Birleştirilmiş sınıflarda görevli öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi Şanlıurfa il örneği
Analyzing the burnout levels of teachers working in multigrade classes (Case of Şanlıurfa province)
  1. Tez No: 439891
  2. Yazar: KURTULUŞ ŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT DÖŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş Sınıf, Öğretmen, Tükenmişlik, Duygusal Tükenmişlik, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarı, Unıted Class, Teacher, Burnout, Emotional Exhaustion, Depersonalization, Personel Accompolishment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada Şanlıurfa ilinde bulunan birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerine ilişkin algıları değerlendirilmiştir. Bu amaçla öğretmenlere okullarda tükenmişlik düzeylerini nasıl algıladıklarını ortaya koymak için ölçek uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2014 – 2015 eğitim ve öğretim yılında Şanlıurfa ili Siverek ilçesine bağlı köylerdeki birleştirilmiş sınıflı okullarda görevli 308 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem alma yoluna gidilmemiş ve ölçek evrenin tamamına uygulanmaya çalışılmıştır. Ancak, evrenin tamamına uygulanamamış ve 262 öğretmene uygulanmıştır. Uygulanan ölçeklerden 12 tanesi eksik doldurulduğundan değerlendirme dışı bırakılmıştır. Bu nedenle değerlendirme 250 kişi üzerinden yapılmıştır. Örneklemi oluşturan öğretmenlerin görüşlerinin cinsiyet, medeni durum, görev türü, öğrenim durumu, daha önceden köyde yaşama durumu değişkenleri açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için, aritmetik ortalama, standart sapma ve t-testi uygulanmıştır. Örneklemi oluşturan öğretmen görüşlerinin görev yaptıkları okulun ilçe merkezine uzaklığı açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla da aritmetik ortalama (X), standart sapma (SS) ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Yapılan araştırmada, araştırmaya katılan öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerine ilişkin algılarının cinsiyetlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için yapılan analiz sonuçlarında boyutlar arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görevli öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerine ilişkin algıları öğrenim türü değişkenine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için yapılan analiz sonuçlarına göre elde edilen bulgularda, boyutların hiç birinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görevli öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerine ilişkin algıları görev türü değişkenine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için yapılan analiz sonuçlarına göre elde edilen bulgularda, hem duygusal tükenme boyutunda, hem duyarsızlaşma boyutunda, hem de kişisel başarı düzeyi boyutunda anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görevli öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerine ilişkin algıları daha önce köy ortamında yaşayıp yaşmama durumu değişkenine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için yapılan analiz sonuçlarına göre elde edilen bulgularda, boyutların hiç birinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görevli öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerine ilişkin algıları medeni durum değişkenine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için yapılan analiz sonuçlarına göre elde edilen bulgularda, duyarsızlaşma boyutunda anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Diğer boyutlarda ise anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görevli öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerine ilişkin algıları görev yaptıkları okulun ilçe merkezine uzaklığı değişkenine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için yapılan analiz sonuçlarına göre elde edilen bulgularda, boyutların hiç birinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This research examinings the perceptions of the burnout levels of the managers who work as head principals in schools with integrated classes and of the teachers who work in schools with integrated classes in the city of Sanliurfa. In this respect, a survey was conducted teachers in order to determine their perception of the burnout levels in schools. The population of the research consists of 308 teachers who work in the schools found in the villages of the Siverek district in the city of Sanliurfa during the academic year of 2014-2015. Sampling was not used in the research and the survey was tried to be conducted on the entire population mentioned above. Failing to achieve that, the survey was only conducted on 262 teachers. 12 of the completed surveys were left out of evaluation due to disqualification. Therefore, the evaluation was conducted over 250 individuals. The arithmetic mean (X), standard deviation (SD) and t-test analysis were used in order to identify the fact whether the views of the teachers who comprised the research group were differing with respect to the variables of gender, marital status, profession, education and previous dwelling experience in a village. For determining whether the views of the teachers who comprised the research group were differing with respect to the remoteness of the school they work to the center of the district on the other hand, again the arithmetic mean (X), standard deviation (SD) and one-way analysis of variance (ANOVA) methods were used. In the conducted research, the results of the analysis which was conducted in order to determine whether the perceptions of the teachers who attended the survey regarding their burnout rates differed according to their genders did not provide any significant differences. In the results of the analysis which was conducted in order to find out whether the perceptions of the teachers who worked in schools with integrated classes regarding their burnout rates differed according to their education levels; none of the levels indicated any significant differences. In the results of the analysis which was conducted in order to find out whether the perceptions of the teachers who worked in schools with integrated classes regarding their burnout rates differed according to the variable of profession significant differences were observed in emotional burnout and desensitization levels as well as personal success levels. In the results of the analysis which was conducted in order to find out whether the perceptions of the teachers who worked in schools with integrated classes regarding their burnout rates differed according to previous dwelling experience in a village; none of the levels indicated significant differences. In the results of the analysis which was conducted in order to find out whether the perceptions of the teachers who worked in schools with integrated classes regarding their burnout rates differed according to the variable of marital status, significant differences were observed in desensitization levels. However no significant differences were observed in other levels. In the results of the analysis which was conducted in order to find out whether the perceptions of the teachers who worked in schools with integrated classes regarding their burnout rates differed according to the variable of the remoteness of the school they work to the center of the district; none of the levels indicated any significant differences.