Gaziantep ili Araban ilçesindeki ilköğretim okullarında sınıf içi istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik öğretmen tutumların incelenmesi
Evaluation of teachers' attitude towards classroom unwanted student behaviours at primary schools where Gaziantep Province Araban county
- Tez No: 439898
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZMUSUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul, Sınıf, Öğretmen, Tutum, İstenmeyen Öğrenci Davranışları
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET GAZİANTEP İLİ ARABAN İLÇESİNDEKİ İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SINIF İÇİ İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARINA YÖNELİK ÖĞRETMEN TUTUMLARIN İNCELENMESİ Fatih Sultan KANDEMİR Zirve Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 90 sayfa, Ocak 2016 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mustafa ÖZMUSUL Bu çalışmanın amacı, Gaziantep İli Araban İlçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin, sınıf içi istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik tutumlarını incelemektir. Bundan dolayı; sınıf içi istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik öğretmen tutumları cinsiyete göre değişmekte midir? Sınıf içi istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik öğretmen tutumları medeni hale göre değişmekte midir? Sınıf içi istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik öğretmen tutumları eğitim durumuna göre değişmekte midir? Sınıf içi istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik öğretmen tutumları kıdemlerine göre değişmekte midir? Sınıf içi istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik öğretmen tutumları branşlarına göre değişmekte midir? sorularına yanıt aranmıştır. Araştırmanın evrenini, 2013-2014 eğitim öğretim yılında, Gaziantep İli Araban İlçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan 340 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, Gaziantep İli Araban İlçesinde ilköğretim okullarında basit tesadüfü örnekleme yöntemi ile seçilen 200 kişilik ii öğretmen grubu oluşturmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programında analiz edilmiştir. Çalışmada, aritmetik ortalama, t-testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin, sınıf içi istenmeyen davranışlarına karşı öğretmen tutumları ölçeğindeki maddelere“Orta Düzeyde”katıldıkları, sınıf içi istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik öğretmen tutumlarının cinsiyete ve medeni hale göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; kıdem, eğitim durumu ve branşa göre ise anlamlı bir farklılık göstermeği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF TEACHERS' ATTITUDE TOWARDS CLASSROOM UNWANTED STUDENT BEHAVIOURS AT PRIMARY SCHOOLS WHERE GAZIANTEP PROVINCE ARABAN COUNTY Fatih Sultan KANDEMİR Zirve University, Graduate School of Social Sciences Department of Educational Administration, Supervision, Planning and Economy Master Thesis, 90 pages, January 2016 Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa ÖZMUSUL Purpuse of this study is evaluation of teachers' attitudes towards classroom unwanted student behaviours at primary schools where Gaziantep province Araban county. The following questions were answered: Do teachers attitudes change towards classroom unwanted behaviours according to their genders ? Do teachers attitudes change towards classroom unwanted behaviours according to their marital status? Do teachers attitudes change towards classroom unwanted behaviours according to their educational status? Do teachers attitudes change towards classroom unwanted behaviours according to their seniorityand branch ? The population was formed by 340 teachers who works at primary schools where Gaziantep province Araban county during 2013-14 school year. The research sample was formed by the 200 teachers which selected by simple random sampling method from primary schools in Gaziantep province Araban county. The acquired data was analized by using the SPSS 21.0 software. At this study, arithmetic average, t-test and ANOVA test were used. iv At the end of the research, the teachers share substances at“mid-level”in the scale for teachers' attitudes towards classroom unwanted student behaviours. Teachers' attitude towards classroom unwanted student behaviours, shows the difference according to the gender and marital status while it does not show important difference according to the seniority, educational status and branch. KeyWords: School, Class, Teacher, Attitude, Unwanted Student Behaviours