Öğretmenlerin stres kaynakları algılarının ve stresle baş etme yollarına ilişkin tutumlarının incelenmesi
Analyzing teachers perception on stress source and their attitude on the methods they apply to cope with stress
  1. Tez No: 439899
  2. Yazar: ERSİN ALADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEZMİ SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Stres Kaynakları, Öğretmen Stresi, Stresle Baş Etme, Stress, Sources Of Stress, Teacher Stress, Coping With Stress
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin stres kaynaklarını ve stresle baş etme yollarına ilişkin tutumlarını belirlemektir. Araştırmanın evrenini 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında, Hatay İli Kırıkhan İlçesi'nde görev yapan 794 ilköğretim okulu öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi ise, kolay ulaşılabilir örneklem yöntemiyle seçilmiş olan, 426 öğretmenden oluşmaktadır. Veri analizlerinin çözümlemesinde SPSS 22 programı kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, frekans, ortalama, yüzde, varyans analizi (ANOVA), t-testi ve korelasyon kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin stres kaynaklarının demografik değişkenlere göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Alt boyutlar incelendiğinde en fazla strese neden olan alt boyut“yönetim”boyutu olurken, en az strese neden olan alt boyut ise“öğretmenlik mesleği”şeklinde belirlenmiştir. Öğretmenlerde en fazla strese neden olan durum,“yöneticilerin sert ve kırıcı davranışlar sergilemeleri”olurken, en az strese neden olan durum“öğrenciler arası bireysel farklılıkların fazla olması”olmuştur. Öğretmenlerin en sık kullandıkları stresle baş etme yolu,“stresimle baş edebilmek için olayların iyi taraflarını ararım”olurken, en az başvurdukları yol ise,“stresimle baş edebilmek için uzman kişilerden yardım alırım”maddesi olmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında uygulayıcılar ve araştırmacılar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to specify the stress source of teachers working at primary schools and their attitude about the methods they apply to cope with stress. The population of research consists of 794 primary school teachers working in Kırıkhan District, Hatay in 2014-2015 education Year. Research sample, consists of 426 teachers chosen with easily accessible sampling method. SPSS 22 programme was used to sort out data analysis. Findings of research were evaluated by using frequency, mean, pencentage, analysis of variance (ANOVA) t-test and correlate. As a result it was seen that stress source of teachers differ meaningfully accosding to demographic variables. When the sub-dimension are analyzed, ıt is stated that sub-dimension causing the most stress is“ management”. On the other hand, sub-dimension causing the least stress is“teaching profession”. The reason leading the most stress on theachers is harsh and degrading behaviours of managers. Whereas the reason leading the least stress on teachers is the individual differences among students' being too many. The most common method applied by teachers to cope with stress is“I look fort he best to deal with stress.”Yet, the last applied method is“I consult the axperts to deal with stress.”According to the findings obtained in this research, variable suggestions are exhibited for practitioners and researchers.