Ameliyat öncesi dönemde aromaterapi masajının anksiyete ve uyku kalitesine etkisinin incelenmesi
An analysis of the effect of preoperative aromatherapy massage on anxiety and sleep quality
  1. Tez No: 440188
  2. Yazar: CAHİDE AYİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aromaterapi Masajı, Anksiyete, Uyku Kalitesi, Kolorektal Cerrahi, Aromatherapy Massage, Sleep Quality, Anxiety, Colorectal Surgery
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Ameliyat öncesi dönemde aromaterapi masajının anksiyete ve uyku kalitesi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmış randomize kontrollü bir çalışmadır. Yöntem: Çalışma ön test ve son test modelli olup, araştırmanın örneklemini randomizasyonla belirlenmiş kolorektal cerrahi geçirecek olan 40 çalışma ve 40 kontrol grubu olmak üzere toplam 80 hasta oluşturmuştur. Çalışma grubundaki bireylere“Sırt Masajı Uygulama Rehberi”doğrultusunda ameliyattan önceki akşam %5'lik lavanta yağı (Lavandula Hybrida) ile ameliyat öncesi akşam 19.00-21.00 saatleri ve ameliyat sabahı 06.30-08.00 saatleri arasında on dakika aromaterapi masajı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki bireylere hiçbir girişim yapılmamıştır. Veriler Richard Campbell Uyku Ölçeği ve Durumluk Kaygı Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, Ki-Kare testi, iki eş arasındaki farkın önemlilik testi, bağımsız gruplarda t testi, Mann-Whitney U-Testi, Kruskalwallis H testi ve Kolomogorov-Simirnov testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında ameliyat sabahı DKÖ ve RCUÖ puan ortalaması bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p0.05) saptanmıştır. Sonuç: Kolorektal cerrahi geçiren hastalarda ameliyat öncesi dönemde lavanta yağıyla uygulanan aromaterapi masajının anksiyete düzeyini azalttığı, uyku kalitesini artırdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This randomized controlled trial aimed to analyze the effect of preoperative aromatherapy massage on anxiety and sleep quality. Method: This study used a pretest-posttest model. Its sample consisted of 80 randomly selected prospective colorectal surgery patients (40 in the experimental group and 40 in the control group). The experimental group received aromatherapy massage with 5% lavender oil (Lavandula hybrida) ten minutes between 7:00 and 9:00 p.m. the day before surgery, and between 6:30 and 8:00 a.m. on the morning of surgery based on the Back Massage Practice Guide. The control group did not receive massage. Data were collected using the Richard-Campbell Sleep Questionnaire and the State Anxiety Inventory; and analyzed using percentages, chi-square test, significance test on difference between two pairs, independent samples t-test, the Mann-Whitney U-Test, the Kruskal-Wallis H test and the Kolomogorov-Simirnov test. Findings: A statistically significant difference (p0.05). Result: Preoperative aromatherapy massage with lavender oil reduced colorectal surgery patients' anxiety levels and boosted their sleep quality.