Hemşirelerin kanserli hastaların yorguluk durumuna farkındalığı
Awereness of nurses on the status of fatique in patient of cancer
  1. Tez No: 440189
  2. Yazar: FÜRÜZAN BOZKURT KOZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kansere bağlı yorgunluk, farkındalık, hemşirelik
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışma hemşirelerin kanserli hastaların yorgunluk durumuna farkındalığını incelemek amacıyla kesitsel tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Nisan 2011- Haziran 2011 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Uygulama ve Araştırma hastanesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma hastanesinde kanserli hastalara bakım veren 70 hemşire oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında hemşirelerin sosyodemografik ve çalışma durumu ile hemşirelerin kanserli hastaların yorgunluğuna farkındalığını belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada, hemşirelerin kanserli hastaların yorgunluğunu %82.9 oranında hastaların beden dilinden ve %81.4 oranında kendi ifadelerinden tanıladıklarını, yorgunluğu en şiddetli semptom olarak anksiyeteden sonra ikinci sırada değerlendirdiklerini, yorgunluğu %87.1 oranında bir problem olarak gördüklerini fakat %81.4'ü buna rağmen herhangi bir ölçek kullanmadıklarını ve %40'ının yorgunluğa yönelik girişimde bulunduğu saptanmıştır. Hemşirelerin sosyodemografik ve çalışma durumu ile yorgunluğa farkındalık arasında ilişki bulunmadığı saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, hemşirelerin kanserli hastaların yorgunluk durumuna farkındalığı ve yorgunluğun diğer semptomlarla ilişkisini inceleyen çalışmaların arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This is a cross-sectional and descriptive study which aimed to evaluate the awareness of nurses on the status of fatique in patients of cancer. The sample of the study consisted of seventy nurses, working at Ege and Dokuz Eylül University Hospitals as care givers for cancer patients between April 2011 and June 2011. A Personal Data Form which consisted of the sociodemographic and work conditions of nurses was used in order to determine the awareness of nurses on the status of fatique in patients of cancer. The followings were obtained as the results of the study: The nurses identified the fatique as %82.9 by observing the patients' body-language and %81.4 from personal complaints . The patients evaluated fatique as the second severest symptom after anxiety and the fatique was perceived as a problem by %87.1 of the patients; however, %81.4 of the nurses used no scales and %40 of the nurses tried to perform a medical attention against fatique. As another result of the study, there were no significant relationships between the sociodemographic & work condition of nurses and the awareness of fatique status of cancer patients. According to the results of the study, it is recommended that further researches be needed for the awareness of nurses on the status of fatique in patients of cancer and the relationship between fatique and other symptoms. keywords: Fatique of cancer, awareness, nursing