Kronik psikiyatri hastalarında fiziksel sağlık durumu ve sağlıklı yaşam davranışlarının belirlenmesi
Determination of physical health status and healthy lifestyle behaviors in chronic psychiatric patients
  1. Tez No: 440190
  2. Yazar: DERYA KAYAR ERGİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. NESLİHAN GÜNÜŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: chronic psychiatric patients, physical health, metabolic syndrome, healthy lifestyle behaviors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, psikiyatri kliniğinde yatan kronik psikiyatri hastalarında fiziksel sağlık durumu ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı tiptedir. Araştırmanın örneklemini, bir üniversite hastanesinin psikiyatri kliniğinde yatan 115 hasta oluşturmuştur. Örneklem amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından literatüre uygun olarak hazırlanan kişisel bilgi formu aracılığıyla yüz yüze görüşme yoluyla, Şubat-Ağustos 2013 tarihleri arasında toplanmıştır. Hastaların sağlıklı yaşam davranışlarını ölçmek için, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ) II kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların %59,1'i psikiyatrik tanısı dışında en az bir fiziksel tanıya sahiptir. Ayrıca bu fiziksel tanılar dışında hastalar görme problemi, diş çürüğü, ağız kuruluğu, ödem, mide yakınması, konstipasyon, idrar yakınmaları, cinsel fonksiyonda değişim, denge, hareket ve uyku problemi, artmış susama isteği ve iştahta artma gibi fiziksel yakınmalar bildirmiştir. Hastaların %66,1'inin beden kitle indeksinin (BKİ) yüksek olduğu, Uluslararası Diyabet Federasyonuna (IDF) göre %49,6'sının, Amerikan Kalp Birliği tarafından yenilenen Üçüncü Erişkin Tedavi Paneline göre (ATP III A) %40'ının metabolik sendroma sahip olduğu belirlenmiştir. Hastaların SYBDÖ II' den aldıkları puan ortalaması 119,19 olup, hastalar en yüksek puanı ölçeğin manevi gelişim, en düşük puanı ise fiziksel aktivite ve stres yönetimi alanından almıştır. Sonuç: Kronik psikiyatri hastalarının fiziksel sağlıklarının oldukça bozulmuş olduğu belirlenmiştir. Bu hastaların sağlığının korunması ve geliştirilmesinin, psikiyatri hemşireleri açısından öncelikli bir sorun olduğu görülmektedir. Anahtar Kelimler: Kronik psikiyatri hastaları, fiziksel sağlık, metabolik sendrom, sağlıklı yaşam biçimi davranışları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to determine physical health status and healthy lifestyle behaviors in chronic psychiatric patients hospitalized at the psychiatry clinic. Methods: The sample of this descriptive study consisted of 115 patients hospitalized in the psychiatric clinic of a university hospital. The sample was determined using the purposive sampling method. Data were collected with face-to-face interviews between February 2013 and August 2013 using the personal information form prepared by the researcher in line with literature. To assess the healthy lifestyle behaviors of the patients, the Healthy Lifestyles Behaviors Scale (HLBS) II was used. Results: Of the patients, 59.1% had at least one physical diagnosis in addition to the psychiatric diagnosis. Besides these physical diagnoses, the patients also reported some other physical complaints such as vision problems, tooth decay, dry mouth, edema, heartburn, constipation, urinary complaints, changes in sexual function, balance, movement and sleep problems, increased thirst, and increased appetite. Of the patients, 66.1% had high body mass indices (BMI), 49.6% had the metabolic syndrome according to the International Diabetes Federation's (IDF) criteria and 40% had the metabolic syndrome according to the criteria of the Adult Treatment Panel (ATP III A) renewed by the American Heart Association. The mean score the patients obtained from the HLBS II was 119.19. The patients obtained the highest mean score from the spiritual development dimension of the scale and the lowest mean score from the physical activity and stress management dimension. Conclusion: The physical health of chronic psychiatric patients was rather deteriorated. Protection and promotion of these patients' health is a priority issue for psychiatric nurses.