Multipl skleroz'lu hastalarda postural kontrol egzersizlerinin etkilerinin incelenmesi
The examination of postural control exercises' effects on multiple sclerosis patients
- Tez No: 440226
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, postural kontrol, denge, Multiple sclerosis, postural control, balance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Amaç: Multipl Sklerozlu hastalarda postural kontrol egzersizlerinin; özürlülük, denge, vestibüler sistem, elin kullanımı, fiziksel aktivite düzeyi, fiziksel performans, yorgunluk ve yaşam kalitesi üzerine olan etkilerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmaya 31 MS hastası, 25 sağlıklı kontrol alındı. MS hastalarına haftanın 2 günü 40 dakika Biodex Denge Sistemleri ile postural kontrol egzersizleri ve haftanın geriye kalan günlerinde evde yapmaları için denge ve solunum egzersizlerinden oluşan broşür verildi. Özürlülük; Expanded Disability Status Scale (EDSS) ile, denge Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ile, vestibüler sistem nörootolojik testler ile, elin kullanımı Dokuz Delikli Peg Testi ile, fiziksel aktivite düzeyi 'Bodymedia' ile, fiziksel performans fiziksel performans testi ile, yorgunluk; Yorgunluk Etki Ölçeği (FES) ile, yaşam kalitesi 'MS International Quality of Life-MUSIQOL' ve SF-36 Kısa Form ile, postural kontrol Biodex Denge Sistemleri ile değerlendirildi. Bulgular: MS hastalarının egzersiz öncesi ve sonrası EDSS skorlarında anlamlı farklılıklar bulundu (p0.05). Sonuç: MS hastalarında postural kontrol egzersizlerin özürlülük, denge ve vestibüler sistem üzerine etkilidir. MS hastalarında postural kontrol egzersizleri fiziksel performans, elin kullanımı ve postural kontrol üzerine etkilidir. MS hastalarında postural kontrol egzersizleri faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: An examination of postural control exercises' effects of patients with Multiple sclerosis on disability, balance, vestibular system, the use of hands, physical activity level, physical performance, fatigue and life quality. Method: 31 MS patients and 25 healthy persons were included into the study. Leaflets given to the MS patients include postural control exercises to do at the Biodex Balance Rehabilitation Systems 40 minutes twice a week and balance and respiratory exercises to do at home the other days. Disability; with Expanded Disability Status Scale (EDSS), the balance with the Berg Balance Scale (BBS), the vestibular system with neurotologic tests, the use of the hand with the Nine hole Peg Test, the physical activity level with 'Bodymedia', the physical performance with the physical performance test, fatigue with; the Fatigue Impact Scale (FIS), the life quality with the MS International Quality of Life-MUSIQOL' and the SF-36 short form and the postural control were evaluated with the Biodex Balance SD. Findings: The EDSS score of MS patients was differently founded before and after the exercises (p0.05). Results: Postural controls on MS patients effect the disability, balance and vestibular system. Postural control exercises of MS patients are effective on physical performance, the use of hand and postural control. Postural control exercises could be helpful for MS patients.