Öğretim elemanlarının rekreasyonel faaliyetlere katılımlarını engelleyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of the factors that impede their participation in recreational activities of the teaching staff
  1. Tez No: 440463
  2. Yazar: GÖKHAN SABANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akademisyen, rekreasyon, engel, Academician, recreation, obstacle
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Öğretim Elemanlarının Rekreasyonel Faaliyetlere Katılımlarını Engelleyen Faktörlerin Belirlenmesi Bu çalışmanın amacı, Selçuk Üniversitesi' nde görev yapan öğretim elemanlarının rekreasyonel faaliyetlere katılımlarını engelleyen faktörleri belirleyerek, bu nedenleri bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Çalışmaya Selçuk Üniversitesi' nde 2015-2016 öğretim yılında eğitim veren akademisyenler, örneklem grubunu ise 17 Fakülte, 1 Yüksekokul, 2 Meslek Yüksekokulu ve 1 Devlet Konservatuarında görev yapan akademisyenler ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 414 erkek ve 200 kadın olmak üzere toplam 614 kişi katılmıştır. Çalışma da veri toplama aracı olarak“Boş Zaman Engelleri”ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçek, bireyleri Boş Zaman Engellerini belirlemeye iten, (1)“zaman ve ilgi eksikliği”, (2)“birey psikolojisi”, (3)“bilgi eksikliği”, (4)“ulaşım sorunu”, (5)“tesis yetersizliği”ve (6)“arkadaş eksikliği”gibi 6 alt boyutu ölçmeye yönelik 27 maddeden oluşmaktadır. Bireylerin Boş Zaman Engelleri,“Kesinlikle Önemsiz (1)”ve“Önemsiz (2)”,“Önemli (3)”, ve“Çok Önemli (4)”şeklindeki 4'lü Likert tipi ölçek üzerinde değerlendirilmiştir. Ölçek, araştırmaya katılan akademisyenlerin görüşlerinin cinsiyet, medeni durum, yaş, unvan, gelir durumu açısından yapılan karşılaştırmasında Anova ve bağımsız t testi uygulanmış olup, bu uygulama sonucu anlamlı bulunan farklılığın kaynağınıbelirlemek amacıyla Tukey testi yapılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçekte yer alan altı faktörün üçünde belirtilen bağımsız değişkenlere göre farklılaşmaların gözlemlendiği ancak, bu farklılaşmaların daha çok“zaman ve ilgi eksikliği”alt boyutunda yoğunlaştığı anlaşılmıştır. Bu farklılaşmanın ortaya çıkmasında ise; cinsiyet, medeni durum gibi değişkenlerin etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Factors Barriers to Participation in recreational activities of the Instructor The purpose of this study, Selcuk University 's task by identifying factors that hinder their participation in recreational activities of the academic staff, is to examine whether those reasons differed according to some variables. Working Selcuk University 's in the 2015-2016 academic year, providing education academics, sample group and 17 faculties, 1 college, 2 Vocational and 1 State Conservatory serving in academics and participated in the research 414 men and participated in a total of 614 people, including 200 women. Study data were collected through“ Leisure Barriers ”scale is used. The scale used in this study, individual decisions to determine Leisure Barriers (1)“time and lack of interest ”, (2) the“individual psychology ”(3)“ lack of knowledge ”(4)“ transport problem”(5)“ plants failure”and (6)“ lack of friends ”like 6 subscale consists of 27 items to measure . Leisure Engel individuals,“ absolutely trivial (1) ”and“ Junk (2)”,“Important (3) ”, and“ Very Important (4) ”in the form of 4-way is assessed on a Likert-type scale. Scale, gender views of academics involved in research, marital status, age, title, income in terms of the comparison of ANOVA and is an independent t test was applied, this practice results in Tukey's test was conducted to determine the differences in the resources available significant. The six factors in the scale used in the study according to the variations observed in the three arguments mentioned, but these variations were more of a“ lack of time and interest ”is understood to focus on the lower size. The emergence of this differentiation; gender, marital status variables were found to be effective.