Atletizm, güreş, taekwondo branşı yapan sporcuların denge performanslarının incelenmesi
The examining of balance performance in athletics, wrestling and taekwondo athletes
  1. Tez No: 440496
  2. Yazar: YAVUZ SELİM TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Athletics, balance, sport, taekwondo, wrestling
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırmanın amacı, Atletizm, Güreş, Taekwondo branşı yapan sporcuların denge performanslarının incelenmesidir. Çalışma için benzer karakteristik özelliklere sahip üç spor branşı seçilmiştir. Atletizm branşı yapan 26 sporcu, Güreş branşı yapan 25 sporcu, Taekwondo branşı yapan 21 sporcu toplam 72 sporcu bu araştırma için gönüllü olmuştur. Araştırmaya katılan deneklerin yaş ortalamaları (Ki-kare = 3,211; p > 0,05), boy uzunluğu ortalamaları (F = 0,309; p > 0,05) ve vücut ağırlığı ortalamaları (F = 3,118; p > 0,05) kg' dır. Araştırmada elde edilen veriler ortalama ve standart sapma olarak sunulmuştur. Normallik analizi Shapiro-Wilk testi ile incelenmiş ve normallik analizi sonuçlarına göre değişkenlerin karşılaştırılmasında parametrik veya non parametrik testler uygulanmıştır. Spor branşları arasındaki farklılıkların incelenmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Kruskal-Wallis H testleri uygulanmıştır. İkili karşılaştırmalarda ise Mann Whitney U ve Unpaired t-testi kullanılmıştır. İstatistiksel önem düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Tüm istatistiksel hesaplamalarda SPSS 20.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel karşılaştırma sonucunda düz zemin toplam skorlarının branşlar arasında anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (Ki-kare = 7,960; p < 0,05). İkili karşılaştırma sonuçları güreşçilerin atletizmcilere göre düz zeminde daha yüksek denge skoruna sahip oldukları (U = 190,000; p < 0,05), atletizm ile taekwondo (U = 200,000; p > 0,05) ve güreş ile taekwondo (U = 186,000; p > 0,05) branşları arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmektedir. Spor branşlarına göre köpük zemin toplam puanlarının (Ki-kare = 3,858; p > 0,05) ve DHPS toplam puanlarının (F = 0,752; p > 0,05) karşılaştırılması sonucunda istatistiksel farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda ikili karşılaştırmalarda güreşçilerin atletizmcilere göre düz zeminde daha yüksek denge skoruna sahip oldukları atletizm ile taekwondo ve güreş ile taekwondo branşları arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmektedir. Spor branşlarına göre köpük zemin toplam puanlarının ve DHPS toplam puanlarının karşılaştırılması sonucunda istatistiksel farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Seventy-three athletes from 3 sport branches volunteered for this study: 26 athletics, 25 wrestling and 21 taekwondo. Subjects' mean age was 15.10 ± 1.22 year, mean body weight was 56.15 ± 15,23 kg and mean height was 166.1 ± 21.82 cm. Balance Error Scoring System (BESS) was used to measure subjects' balance performance. Firm surface, foam surface and total BESS scores were calculated by the BESS. Parametric and non-parametric statistical tests were used to compare variables. One Way Anova and Kruskal Wallis were conducted to compare differences between sport branches. Mann Whitney U and Unpaired t-test were performed for pairwise comparisons. The level of the statistical significance was set at 0.05. All data were analyzed by SPSS 20.0. A significant difference in firm surface balance scores between sport branches (Chi-Square = 7.960; p < 0,05) was observed. Pairwise comparison indicated that wrestling had higher scores than athletics in firm surface (U = 190,000; p < 0,05). There is no significant difference between athletics and taekwondo branches (U = 200,000; p > 0,05). Also, No significant difference between wrestling and taekwondo branches (U = 186,000; p > 0,05) was found in firm surface scores. There is no significant difference between sport branches in both foam surface scores (Chi-Square = 3,858; p > 0,05) and total BESS scores (F = 0,752; p > 0,05). In conclusion, the present study suggest that athletes in athletics may have higher firm surface balance scores than wrestling athletes and taekwondo athletes have same firm surface scores with wrestling and athletics. Furthermore, this study point out that according foam surface scores and total BESS scores, three sport branches have similar balance performance.