Vücut kompozisyonu ile çeviklik arasındaki ilişki
Relationship between agility and body composition
  1. Tez No: 440506
  2. Yazar: TUĞBA GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Agility, football, body measurement, sportive performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu araştırmanın amacı vücut kompozisyonu ile çeviklik arasındaki ilişkinin incelenmesidir.Araştırmaya yaşları ortalaması 22,39±2,893 yıl, boyları ortalaması 1,82±0,053 metre, vücut ağırlıkları ortalaması 76,06±4,412 kg ve spor yaşları ortalaması 11,72±2,218 yıl olan toplam 18 profesyonel futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Futbolcuların deri kıvrım kalınlığı ölçümü 7 ayrı bölgeden (biceps, triceps, supscapula, suprailiac, chest, thigh, abdominal) her açıklıkta 10 g/sq mm basınç uygulayan ± 0,2 mm hassasiyetle ölçülmüştür. Elde edilen deri kıvrım kalınlıkları kullanılarak Durnin-Womersley formülü ile vücut yoğunlukları tespit edilmiş olup bulunan vücut yoğunluğu kullanılarak Siri formülü ile futbolcuların vücut yağ yüzdeleri (VY%) hesaplanmıştır. Çevre ölçümleri ise bel, kalça önkol, uyluk, omuz, göğüs, ve baldır çevresi olarak 7 ayrı bölgeden gerçekleştirilmiştir. Futbolcuların çeviklik performansları t testi ile değerlendirimiştir. Çeviklik performansı ile vücut çevre ölçümleri ve deri kıvrım kalınlıkları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir (P>0,05). ayni zamanda, ceviklik performansı ile yaş, boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi ve vücut yağ yüzdesi arasında da anlamlı bir farklılık bulunamaistir (P>0,05). Sonuç olarak, araştırmaya katılan sporcuların profesyonel seviyede olmaları dikkate alındığında, sporcuların antreman seviyesinin aynı olması benzer fiziksel özelliklere sahip olması vücut kompozisyonu ile çeviklik arasındaki ilişkiyi anlamsız kıldığı düşünülmektedir. Anahtar sözcükler : Çeviklik; futbol; sportif performans; vücut ölçümü.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the relationship between body composition and agility.18 football player volunteers participated in this research by age average 22,39±2,893 , height average 1,82±0,053 meters, body weight average 76,06±4,412 kg and sporting age average 11,72±2,218. Their skin curl thickness measured by ±0,2mm precision and by 10 g/sq mm pressure in 7 different parts (biceps, triceps, supscapula, suprailiac, chest, thigh, abdominal). By using these measured skin thickness in Durnin-Womersly formula, body densities are determined and by using this densities in Siri formula, their body fat percentages are calculated. Their perimeter measurement is taken from waist, hip, forearm, femur, scapula, chest, calf. Volunteers' agility performances evaluated by test t . Between agility performance with body perimeter measurements and skin curl thickness, no significant difference (P˃0,05) is determined. As a consequence, when you take into consideration the volunteers are Professional football players, their exercise levels are the same, their physical characteristics are similar, it is been thought that this situation renders meaningless the relationship of their body composition with agility.