Türkiye'de 1980 sonrası dönemde çalışan yoksullar
- Tez No: 440524
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Çalışan yoksul, sosyal politika, taşeron çalışma, istihdam, working poor, social policy, subcontracted work, employment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yoksulluk, günümüzde sadece istihdamın dışında kalanları veya işsizleri değil, istihdamda olanları da etkilemeye başlamıştır. Bu durum çalışan yoksullar sorununu gündeme getirmiştir. İstikrarsız bir işgücü piyasası, sosyal güvencenin azalması, çalışmanın düzensizleşmesi ve kuralsızlaşması, çalışma sürelerinin artması, sosyal refah rejimlerine yönelik baskıların artması, düşük ücretler, taşeronlaşma, sosyal politika anlayışında değişim, özelleştirmeler, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması ve benzeri gelişmeler çalışan yoksullar sorununun ortaya çıkmasına yol açan önemli nedenlerdir. Türkiye'de 1980 sonrası dönemde uygulamaya konan ve genel bir çerçeveye sahip olan, neo-liberal ekonomi politikalarının sonucu olarak“çalışan yoksullar”sorunu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de uygulanan bu ekonomi politikaları ile çalışan yoksulluğu arasındaki bağı açıklamaya çalıştık. Bu değişimin çalışanların yoksullaşması üzerindeki etkisini açıklamak ve bu etkinin çalışanların yoksullaşmasına neden olduğunu ortaya çıkarmak bu çalışmanın temel amacıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In present days poverty has started to affect not only people who remain outside the employment or unemployed but also employed too. This situation has brought the working poors issue on the agenda.Improvements such as unstable labour market, declining social security, disorganization and deregulation of work, increasing working hours , rising pressure against to social welfare regimes , low wages, subcontracting, alteration of social policy understanding , privatizations, widespread flexible and unsecured work are among the important causes for emergence of working poor issue. Working poor problem has emerged as a consequence of the neo-liberal macro economic policies that has been implemented in a general frame in Turkey after 1980. The study is to try to explain the relation between poverty of labour and the economic policies implemented in Turkey. The main purpose of study is to explain the impact of the change after 1980 on the impoverishment of labour, to reveal how the effect leads the labour to become poor and in this context is to find out“Working Poor”profile of Turkey.