Antalya Halkevi ve faaliyetleri (1932 – 1951)
Antalya Community House and activities (1932-1951)
  1. Tez No: 440648
  2. Yazar: NURSEL GÜLCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. HALUK KORTEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Halkevi, Antalya, Kültür, Eğitim, Halk, Community House, Antalya, Culture, Education, Public
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluĢundan itibaren her alanda birçok yenilikler yaparak modern ve çağdaĢ bir devlet oluĢturulması için çalıĢan Mustafa Kemal (Atatürk), amacına ulaĢabilmek için halkın eğitimine de büyük önem vermiĢtir. Bu nedenle Atatürk'ün Halkçılık ilkesi, Cumhuriyetin temel unsurlarından birini oluĢturmuĢtur. Zira, Meclisten yeni kanunların çıkarılması ile inkılaplar tamamlanmıĢ olmuyordu. Halkın da yürürlüğe konan kanunları bilmesi, anlaması ve uygulaması son derece önemli idi. Bu çerçevede, halkın Cumhuriyet fikrini benimseyip, inkılapları kabul edebilmesi için Mustafa Kemal (Atatürk), geliĢmiĢ ülkelerdeki denenmiĢ çalıĢma ve sistemlerin de incelenmesi neticesinde kadın-erkek, zenginfakir ayırt etmeden bir bütün halinde eğitim imkânı veren kültür ve eğitim merkezleri kurulmasını gerekli görmüĢtür. Bunun için gerekli zemin hazırlıkları da yapıldıktan sonra 19 ġubat 1932 tarihinde halkevleri açılmıĢtır. Halkevleri, halkçılık ilkesinin pratik bir sonucu olması nedeniyle önemlidir. Nitekim kısıtlı bütçesi ve imkânları ile Türk toplumunun modernleĢmesi için çalıĢan Cumhuriyet döneminin temel eğitim kurumlarından biri olmuĢtur.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kemal Atatürk, who worked to create modern and contemporary state by innovating in all fields from the establishment of The Republic of Turkey, gave too much importance to the education of the public. Because of that, Atatürk's populism principle became one of the basic element of the republic. Removing new laws from the parliamnet didn't mean that the revoluations were completed. People's knowing, understanding and performing them were very important. In this context, to sell the public on the idea of republic and to make them accept the revoluations, Mustafa Kemal (Atatürk) thought necessary to found new culture and education centers which gives contemporary education as a whole, without any discriminations such as man or woman, rich or poor etc… After necessary preliminary studies were done, the community houses were opened on 19th February 1932. Community houses were important because of being the practical results of the principle of populism. Thus, with the limited budget and facilities, community houses were the basic educational institutions which had worked to modernize the Turkish Republic.