Demokrasinin üç temel modeli
Three basic models of democracy
  1. Tez No: 440664
  2. Yazar: GÜLÇİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN KALFA ATAAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Atina Demokrasisi, Liberal Demokrasi, Marksist Demokrasi, Paris Komünü, Democracy, Athenian Democracy, Liberal Democracy, Marxist Democracy, Paris Commune
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
2500 yıllık tarihi bir arka plana sahip olan demokrasi düşüncesi, günümüzde hala en yaygın yönetim biçimi olma özelliğini korumaktadır. Özellikle Batı'da hâkim olan bu model günümüzde birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Farklı rejimler ya da ideolojilerin kendilerini, sistemlerini demokrasi olarak tanıtmaları ve eylemlerinin amacının demokratik idealleri gerçekleştirmeye dönük olduğunu iddia etmeleri birçok tartışmayı da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada demokrasinin tarihsel ve kuramsal arka planı ve demokrasinin üç temel modeli analiz edilmiştir. Bu üç model, Atina demokrasisi, Liberal Demokrasi ve Marksist demokrasidir. Araştırmada, antik ve modern demokrasiler arasındaki farklılıklar üzerinde durulmuş ve günümüzde bu üç modelden hangisinin demokrasiyi gerçekleştirmeye daha uygun olduğu tartışılmıştır. Paris Komünü deneyimi üzerinden ilkeleri ve eksiklikleri incelenen Marksist demokrasinin demokratik idealleri gerçekleştirmeye uygun olup olmadığı ve günümüz demokrasisinin önündeki problemler için alternatif çözümler sunup sunamayacağı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The idea of democracy with its 2500 years of history still remains to be the most common form of government. The model that prevails particularly in the West today brings with it many problems. The fact that different regimes or ideologies introduce themselves as democratic and claim that the purpose of their action is towards the realization of democratic ideals leads to many discussions. In this study, the historical and theoretical background of the principles of democracy is emphasized and the three basic models of modern democracy are analyzed: Athenian democracy, Liberal democracy and Marxist democracy. The research has focused on the differences between ancient and modern democracy and discussed the question of which models of democracy may be considered to be more appropriate. The principles and shortcomings of Marxist democracy is examined through the Paris Commune and discussed whether its suitability for realizing democratic ideals and whether it may provide alternative solutions to the problems facing the democracies of today.