Global health governance, sovereignty and security: Constructing the case of Ebola
Küresel sağlık yönetimi, egemenlik ve güvenlik: Ebola vakası
  1. Tez No: 440675
  2. Yazar: SARP ŞAMİL DAĞÇINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN EMİR MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ebola, Egemenlik, Güvenlik, Küresel Sağlık Yönetimi, Realizm, Ebola, Global Health Governance, Realism, Security, Sovereignty
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
2014-2015 yılları arasında Batı Afrika'da ortaya çıkan Ebola krizi son yıllarda kaydedilen en ağır Ebola salgınlarından biri oldu. Salgından etkilenen ülkelerin hükümetleri, hastalıkla başa çıkmak ve hastalığı kontrol altına almak için gerekli altyapıya sahip değildiler. Küresel sağlık yönetiminden sorumlu olan aktör, Dünya Sağlık Örgütü, Ebola salgınını uluslararası ölçekte bir kamu sağlık sorunu olarak adletti. Benzer bir yol izleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ebola salgınının uluslararası barışa ve güvenliğe bir tehdit oluşturduğunu açıkladı. Güvenlik söyleminin bu şekilde kullanımı, küresel sağlık yönetiminin kapsamı ve yeterliliğiyle alakalı olan tartışmaları tekrar gün yüzüne çıkardı. Güvenlik söyleminin Ebola krizine yönelik olarak oluşturulan küresel politikaları nasıl ve neden etkilediğini anlayabilmek için, bu araştırma Soğuk Savaş'tan bu yana küresel sağlık yönetiminin tarihsel oluşumunu inceler. Ana sav, küresel sağlık yönetiminin reform yıllarının ilk günlerinden bu yana bir güvenlik söyleminin etkisi altında kaldığını iddia eder. Güvenlik söyleminin bu denli kullanımı, lider güçlerin güvenlik ajandalarının genişlemesi ve yeni güvenlik söyleminin Dünya Sağlık Örgütü bürokrasisinde kabul görmüş olmasından dolayıdır. Ulusal güvenlik söyleminin birey güvenliğinin önüne geçmesini eleştirerek, bu araştırma Uluslararası İlişkiler'de Realizm'in tekrar okuması üzerinden, birey güvenliğinin öne çıkması için teorik bağlamda bir karşı çıkış önerir.
Özet (Çeviri)
The 2014-2015 Ebola Crisis in Western Africa was the most severe outbreak of Ebola in recorded history. The individual governments of the affected countries were ill-equipped in controlling and mitigating Ebola. The prominent global actor, the World Health Organization (WHO), responsible for the global health provision immediately declared Ebola outbreak as public health emergency of international concern (PHEIC). Such frame was also utilized by the United Nations Security Council (UNSC) as the members of the Council declared Ebola outbreak a security threat to international peace and security. Such use of a security framework regenerated debates regarding the efficacy and comprehensiveness of the global health governance. To understand how and why a security discourse informed the ways in which the global efforts were mobilized throughout the Ebola Crisis, this research attempts to elicit a historical overview of the processes through which the global health governance were reformed since the end of the Cold War. The main argument is that since the years of the gradual reformation of the global health governance regime, a security discourse permeated the institutional discourses and apparatuses of the WHO. Such occurrence was a result of the expanding security agendas of the leading Western powers which found purchase at the WHO headquarters. Challenging the prioritization of the national security agendas over human security, this research offers a theoretical resistance point through re-reading Realism in International Relations to argue the case for the prioritization of the human security over the national security.