Emotional responses towards the use of rectilinear, symmetrical curvilinear and asymmetrical curvilinear forms in virtual environments
Sanal ortam deneyiminde doğrusal, simetrik eğrisel ve asimetrik eğrisel formların insanlar üzerindeki duygusal etkileri
- Tez No: 440677
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞRI İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal/Düz Fromlar, Duygular, Eğrisel/Yuvarlak Formlar, Mehrabian ve Russell'ın PAD modeli, Sanal Ortamlar, Curvilinear Forms, Emotion, Mehrabian and Russell's PAD model, Rectilinear Forms, Virtual Environments
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı formlarda tasarlanmış iç mekânların kullanıcılar üzerindeki etkisini anlamak ve kullanıcıların bu mekânlarda hissettikleri farklı duyguları karşılaştırmaktır. Bu nedenle, doğrusal, simetrik eğrisel ve asimetrik eğrisel formlarla tasarlanmış iç mekânlarda kullanıcıların hissettikleri olumlu veya olumsuz duyguları karşılaştırmak için bu çalışma oluşturulmuştur. Doğrusal, simetrik eğrisel ve asimetrik eğrisel formlar kullanılarak 12 sanal iç mekân yaratılmıştır. Çankaya Üniversitesi'nde gönüllü olarak ankete katılan 61 kişinin duygularını ölçmek için Mehrabian ve Russell'ın PAD sıfat tamlamaları kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi sonuçları katılımcıların kendilerini asimetrik eğrisel formlarla tasarlanmış iç mekânlarda diğer mekânlara göre daha keyifli ve canlı hissettiklerini göstermiştir. Bu sonuçlara ek olarak, erkekler kadınlara nazaran simetrik eğrisel formlarla tasarlanmış iç mekânlarda daha canlı hissetmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to understand the effect of various forms in designs of interior environments and compare different emotional responses of people towards those environments. Therefore, this study was conducted to compare positive or negative emotional responses of people experiencing interior environments designed by three different forms: rectilinear, symmetrical curvilinear and asymmetrical curvilinear. Twelve virtual interior settings were created according to these forms. A questionnaire involving Mehrabian and Russell's PAD adjective pairs was utilized to measure emotional responses of 61 volunteer respondents contacted on Balgat Campus of Çankaya University. The results of one way ANOVA tests illustrated that respondents felt more pleasant and aroused in the setting designed with asymmetrical curvilinear forms than other settings. Moreover, men tended to be more aroused in the setting designed with symmetrical curvilinear forms than women.