The role of domestic environment on physical activities of women adults: Comparison of single and multi storey houses
Ev ortamının yetişkin kadınların fiziksel aktiviteleri üzerindeki rolü: Tek ve çok katlı evlerin karşılaştırması
- Tez No: 440678
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİME DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Ev Ortamı, Fiziksel Aktivite, Kadınlar, Tasarım Özellikleri, Tek ve Çok Katlı Evler, Design Characteristics, Domestic Environment, Physical Activity, Single and Multi Storey Houses, Women
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, ev ortamının tek ve çok katlı evlerde yaşayan yetişkin kadınların evde yapılan fiziksel aktiviteleri üzerindeki rolünü araştırmaktadır. Çalışmanın amacı, tek ve çok katlı evlerdeki belirlenen mekânların (mutfak, banyo,koridor, merdiven,bahçe/teras, çoklu mekanlar) vetasarım özelliklerinin, yetişkin kadınların fiziksel aktiviteleri üzerinde olumsuz etkisi olup olmadığını belirlemek ve katılımcıların evde yapılan fiziksel aktiviteleri ile fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışma, 120 genç ve orta yaşlı (19-64 yaş arası) Türk kadınları ile gerçekleştirilmiş, tek ve çok katlı evlerden eşit sayıda katılımcı seçilmiştir. Her ev tipi için iki anket seti yapılmış ve katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu ile belirlenmiştir. İçerik analizi metodu sonucu kadınların genelde tasarım özelliklerinden memnun olduğu fakat her iki ev tipinde de mutfaktaki 'ana çalışma alanının uzunluğu' fiziksel aktivitelerini en çok olumsuz etkileyen tasarım özelliği olarak belirlenmiştir. Tek ve çok katlı evlerin aktivite süreleri karşılaştırmasında, ev işi yapma ve banyo yapma aktiviteleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Korrelasyon analizi sonucu, yemek yapma ve ev işi yapma süreleri arasında, tek katlı evlerde olumlu düşük düzey, çok katlı evlerde ise olumlu orta düzey ilişki belirlenmiştir. Çoklu regresyon testi sonucu ise çok katlı evlerde, yemek yapma aktivitesi süresinin fiziksel aktivite düzeyini en çok etkileyen faktör olarak belirlenmiştir. Her iki ev tipinde oturan kadınların fiziksel aktivite düzeyleri arasında önemli bir farklılık bulunmamış ve genelde orta aktiflik seviyesi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study explores the role of domestic environment on home-based physical activities (PAs) of women adults who live in single and multi storey houses. The aim of the study is to determine the design characteristics of specific spaces (kitchen, bathroom, corridor, staircase,garden/terrace and multi spaces) and theirelements that affect negatively or not on the domestic PAs of women adults live in each space of both house types and to determine the relationship between home-based PAs and PA level of the participants. This study was conducted with 120 young and middle-aged (19-64 years)Turkish women adults. Equal number of participants was selected from both house types. Two sets of survey were done for both house types and the PA level was determined using the International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ-S).Using the qualitative content analysis method,women were found generally pleased with the design characteristics of spacesbut'frontal length of main working area' was found to be the most negatively affecting design characteristic for PA in kitchenin both house types. A significant difference was found in the amount of time spent in doing housework and bathing activity in both house types. The correlation analysis indicated that there is a low association in single storey houses and positive moderate association in multi storey houses between frequency of cooking and housework activities. According to multiple regression analysis, daily duration of cooking activity is mostly related PA level of women adults in multi storey houses. Additionally, no significant difference was found between PA levels of women who live inboth houses types and generally moderate PA level was reported.