A comparative study on soundscape in high school environment
Lise çevresinde işitsel peyzaj üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 440679
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİHA YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Duyumsal Algı, İşitsel Peyzaj, Kavramsal Sistem, Lise Çevresi, Ruh Hali, Auditory Perception, Conceptual Framework, High-school Environment, Mood, Soundscape
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bireyleri okul çevrelerinde fiziksel ve psikolojik olarak etkileyen çeşitli faktörler araştırılmaktadır. Bunlardan biri olarak ses, akustik ölçümler aracılığıyla gürültü denetimi yaklaşımını odaklayarak çalışılmıştır. Pozitif akustik çevre yaratmak için, seslerin insanlar üzerindeki pozitif ve canlandırıcı etkilerini göstermek önemlidir. Bu yaklaşım 'işitsel peyzaj' kavramının doğmasına yol açmıştır. Bu araştırmanın amacı, lise çevrelerinde ses peyzajının öğrencilerin algısı ve ruh hali üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu araştırmada, Özel Bilkent Lisesi'nde bulunan sınıf ve bilgisayar laboratuvarı çevresi karşılaştırılmıştır. Araştırma, objektif ölçümler ve subjektif araştırmalar olarak iki yöntemi içermektedir. Mekanların akustik durumlarını anlamak için, ses seviyeleri (LAeq), çınlama süresi (T30), Konuşma İletim İndeksi (STI) ve Ayırt Edilebilirlik (D50) ölçülmüştür. Anket (n=125), PANAS test (n=125) ve görüşmeler (n=50) eş zamanlı olarak yürütülmüştür. SPSS ve Köklenmiş Teori subjektif sonuçların değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Sonuçlar, müzik ve doğal ses kaynaklarının elektronik-mekanik ses kaynaklarına göre çoğunlukla tercih edildiğini göstermiştir. Ayrıca, öğrenciler ses seviyesinin onların ders performansına ya da rahatlık seviyesine etkisi olduğuna inanmamaktadırlar. Tek sosyo-demografik farklılık sıcaklık seviyesi ve cinsiyet arasında bulunmuştur. İşitsel peyzajın öğrencilerin ruh hali üzerinde etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Sınıf ve bilgisayar laboratuvarında algılanan çevrede bir kaç faklılık bulunmuştur. Sonuçlar, bir mekanın işitsel peyzajının yalnızca ses seviyesi gibi objektif ölçümlerle değerlendirilemeyeceğini göstermiştir. Bunun yanı sıra, oluşturulan kavramsal sistem sekiz kategori ortaya çıkarmıştır. Ortaya çıkan bağlantılar, işitsel peyzajın sadece ses kaynaklarına değil, onların duyulduğu fiziksel ve sosyal bağlama da dayandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The various factors of school environments have been investigated to affect individuals psychologically and physiologically. As one of this, sound has been studied through acoustic measurements focusing on noise management approach. To create positive acoustic environment, it is vital to reveal positive and restorative effects of sounds upon the people. This approach leads to the emergence of concept of 'soundscape'. Aim of the study is to examine the effect of soundscape on the students' perception and mood in high-school environment. This study compares classroom and computer laboratory in Bilkent High School, Ankara. The study includes two methods as objective measurements and subjective surveys. To understand the acoustic conditions of spaces, sound levels (LAeq), Reverberation Time (T30), Speech Transmission Index (STI) and Definition (D50) were measured. Questionnaire (n=125), PANAS test (n=125) and semi-structure interview (n=50) were conducted simultaneously. SPSS and Grounded Theory were used to evaluate the subjective results. Results showed that music and natural sound sources mostly preferred to electro-mechanical sounds. Moreover, students do not believe that sound levels have an effect on their class performance or comfort level. Only socio-demographic difference was found between temperature level and gender. It is observed that soundscape creates no effect on the students' mood. The several differences were found in perceived environment between classroom and computer laboratory. Results showed that the soundscape of a space could not be examined by objective measurements alone such as sound levels. On the other hand, established conceptual framework revealed eight categories. Generated patterns showed that soundscape depends on not only sound sources, but also the physical and social context in which they are heard.