5018 sayılı Kamu Mali Yönetim Kontrol Kanunu'nun çalışanlar üzerindeki etkisi ve Gümrük-Ticaret Bakanlığı personeli üzerine bir araştırma
5018 act of impact on fiscal control and customs trade ministry employees on staff research
- Tez No: 440821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAHİT ÇUKACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 5018 Sayılı Kanun, Kamu Mali Yönetimi, Mali Disiplin, Mali Kontrol, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, KMYKK, 5018 Law on Public Financial Management, Financial Discipline, Finan¬cial Control, Customs and Trade Ministry, the PFMC
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye 'de uygulanan mali kontrol sisteminin in-celenmesi, uygulanan sistemin Avrupa Birliği üye ülke sistemleriyle karşılaştırılması, benzerlikler ve farklılıkların tespit edilmesi amaçlanmakta olup tez üç bölümden oluş-maktadır. Tezin ilk bölümünde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim Kanunu' nun amaç ve kapsamı, kamu kaynağının etkin ve verimli kullanılmasının esasları ve önemi, kamu idarelerinde yapılması gereken mali planın bütçe ile ilişkisi, mali yönetimde yer alanların görevleri ile yetki ve sorumlulukları, iç kontrol, iç denetim ve dış denetim konuları incelenmektedir. Türkiye'de uygulanan mali kontrol sisteminde gerçekleşen reformlar tespit edilmektedir. Tezin ikinci bölümünde Türkiye'nin mali anlamda AB üyelik sürecine uyumunu an-lamaya temel oluşturması açısından AB'de mali disiplin başlığı altında sayısal, prosedürel ve saydamlık kuralları, kamu mali iç kontrolü (KMİK) ve AB ülkelerinin kullandığı KMİK modelleri, iç denetim, dış denetim ve AB mali çıkarlarını korumak için oluşturulan birimler incelenmektedir. Ayrıca AB üyesi olan ülkelerin mali kontrol yöntemlerinin AB mali kontrol standartlarına uyumunu tespit etmek amacıyla Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Hollanda, Portekiz, Danimarka gibi üye ülkelerin mali kural-ları incelenmiş ayrıca AB'nin kuruluş amacı ve Türkiye ile ilişkileri, AB ve Türkiye' de mali disiplin değerlendirilerek benzerlik ve farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca 2014 yılı ilerleme raporunun 32. Faslı(mali kontrol faslı) incelenerek mali anlamda Türkiye'nin AB kriterlerine göre durumu incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise iç kontrol sisteminin 5018 sayılı yasa ile getirmiş olduğu düzen-lemelerin kurum ve kuruluşlarda kabulü ve kullanılabilirliğine ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Ankara ili) anket çalışması yapılıp değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
European Union harmonization process in Turkey applied to examine the financial control system, implemented systems to compare with the European Union member states system, it is aimed to identify the similarities and differences thesis consists of three parts. In the first part of the thesis 5018 Public Financial Management Act's purpose and scope, principles and importance of public resources of the efficient and effective use, in relation to the budget financial plan should be done in public administration, financial management of the tasks and powers and responsibilities, internal control, internal audit and external audit issues are examined. reforms that took place in the financial control system implemented in Turkey are determined. Thesis The second part of Turkey's financial means in terms of the basis for under-standing the adaptation of the EU integration process in the EU digital under fiscal dis-cipline title, procedural and transparency rules, public financial internal control (HPCC) initially established and KMİK models used by EU countries, internal audit, external audit and the units created to protect the financial interests of the EU are examined. Moreover, in order to determine the compliance with EU financial control standards of financial control procedures of the countries that are EU members Germany, France, UK, Spain, Netherlands, Portugal, examined the financial rules of the member countries, such as Denmark also the EU's organizational goals and its relations with Turkey, the EU and Turkey ' the assessment of fiscal discipline similarities and differences have been identified. In addition, the progress report 2014 32 Moroccans (financial control chapter) examining the case, according to financial terms for Turkey's EU criteria are examined. In the third part of the internal control system of the 5018 regulation brought about by the adoption of laws and institutions and the Ministry of Customs and Trade regard-ing the availability (Ankara) which they made a survey.