Kentsel yaşam kalitesinin yavaş şehir belediye hizmetleri kapsamında değerlendirilmesi: Seferihisar örneği
Evaluation of urban life quality in terms of slow city municipal services: Case of Seferihisar
- Tez No: 440837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT TÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Yavaş Şehir, Yavaş Yemek, Kentsel Yaşam Kalitesi, Yavaş Şehir Belediyelerinde Pazarlama, Globalization, Slow City, Slow Food, Urban Quality of Life, Marketing in Slow City Municipalities
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Küreselleşmeyle ile değişen kentsel yaşam, iletişim ve ulaşım teknolojilerindeki gelişmelerle daha da karmaşık bir hal almış; günlük yaşamda zaman ve mekân algısı dönüşüme uğramıştır. Zaman ve mekân algısının kontrol edilir olması mekânsal engellerin kolayca ortadan kalkmasına sebep olmuş; bu da giderek daha çok kalabalıklaşan, birbirine benzeyen kentler ve daha hızlanmış bireysel yaşamlar yaratmıştır. Değişen yaşam şekilleri, tek tipleşen kentler, yerel toplulukların kimliklerini ortadan kaldırma eğilimi taşırken aynı zamanda bireylerin kentsel yaşam kalitesini de düşürmektedir. Kentlerde ekonomik, sosyal ve doğal çevrenin karşılıklı etkileşimi, değişim ve gelişimiyle belirlenen kentsel yaşam kalitesi, yerel yönetim politikalarından etkilenmektedir. Dolayısıyla, kentsel yaşam kalitesini yükseltmek ve sürekliliğini sağlamak konusunda belediyelere önemli sorumluluklar düşmektedir. Son yıllarda yerel yönetimlere alternatif çözümler sunan ve bir yerel yönetim modeli olarak kabul edilen“yavaş şehir”hareketi, kent sakinlerinin yaşadıkları kenti daha yaşanılabilir bir mekân yapma düşüncesi etrafında dönmektedir. Bu çalışma ile yavaş şehir uygulamaları sonucunda kentin kentsel yaşam kalitesi performansının belirlenmesi, değişimlerin izlenmesi, kentsel yaşam kalitesini etkileyen unsurların ortaya konulması amacıyla bir araştırıma modeli geliştirilmiştir. Yavaş şehir olma kriterleri ile ilgili 7 temel kategori ve bu kategoriler altında yer alan 27 önermeden oluşan değişkenlerle Seferihisar İlçesi'ne bağlı 6 merkez mahallede alan çalışması yapılmıştır. Alan çalışmasında elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile yavaş şehir olduktan sonra kent sakinlerinin kentsel yaşam kalitesinde farklılık meydana gelip gelmediği t testi ile incelenmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin göstergelere ilişkin değerlendirmelerinin demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amacıyla t testi ve ANOVA analizi yapılmıştır. Çıkan sonuçlara göre; yavaş şehir uygulamalarından sonra kent sakinlerinin kentsel yaşam kalitelerinde artış meydana geldiği; artışın“Konukseverlik, Farkındalık Ve Eğitim İçin Politikalar”göstergesinde en çok,“Enerji ve Çevre Politikaları”nda ise en az olduğu görülmüştür. Ayrıca kentsel yaşam kalitesinin düşük olduğu göstergelerde, belediye hizmetlerinin pazarlama yaklaşımına göre değerlendirilmesinin kentsel hizmetlere bağlı yaşam kalitesini artıracağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Changing urban life caused by globalization has become more complicated with the developments in communication and transportation technologies; time and space perception in everyday life has been transformed. Controllable time and space perception led to elimination of spatial obstacles easily; and this result creates cities, which are similar to each other and which are getting more crowded, and accelerated individual lives. Changing lifestyles, standardized cities, while carrying tendency to eliminate the identity of local communities, at the same time, they reduce the urban life quality of individuals. The urban quality of life which is determined by the common interaction and development of economic, social and natural environment is effected by the local government policy. Hence, municipalities have important responsibilities to improve the urban quality of life and ensure its continuity. Movement of 'slow city', considered as a local government model, which also offers alternative solutions for the local government in recent years, is mainly based on the idea that making the city, in which local communities live, a better and livable place. In this study, a research model is developed with the aim of determining of urban quality of life performance as a result of 'slow city' practices; monitoring changes; revealing the factors, which affect the urban life quality. A field research was made in 6 central neighborhoods in Seferihisar district depending on the variables consisting of 7 main categories and 27 of hypothesis, which are under these categories. With the help of evaluated data obtained from field research, and with the help of 't test' it is examined that if there is any significal changes in the urban quality of life of the local communities after their city became a 'slow city'. In order to find out whether there is a differentness in the evaluation of the participants related to indicators according to the demographic indicators, 't test' an 'ANOVA' analysis were done. According to the results; after the slow city practices, it is seen that there is a increase in the urban quality of life of local communities. This increases are mostly seen in the indicators of 'Policies for Hospitality, Awareness and Training"; minimum increase is seen in the indicators of 'Energy and Environmental Policies'. Moreover, it has been observed that, in the indicators, which the urban life quality is low, the evaluation of municipal services in terms of marketing approach, will increase the life quality related to the urban services.