Anarşist ekonomi kuramı
Theory of anarchist economy
  1. Tez No: 440861
  2. Yazar: ALİ ALPER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN KALAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Anarşizm, Müşterekçi Anarşizm, Müşterek Banka, Müşterek Para, Anarşist Komünizm, Anarko Kapitalizm, Özgür Market, Anarchism, Mutualism, Mutual Banking, Mutual Money, Anarchist Communism, Anarcho Capitalism, Free Market
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Anarşizm, bünyesinde birçok ekonomik ve sosyal ekol barındıran, devletsiz toplum düzenini savunan bir idealdir. Ancak ne yazık ki anarşizm sözcüğü genellikle kaos ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Halbuki anarşizm kaos yaratmayı gaye edinmiş bir terör hareketi değildir; devletsiz, anarşik düzen anlamına gelir. Anarşist ise anarşizm idealini benimsemiş, devletsizliği savunan kişidir. Anarşiyi kaos, anarşisti terörist zannetmek bu konu hakkındaki yanlış bilgilendirmelerden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple anarşist ekonomi kuramları üzerine yapılmış bu çalışmanın birinci bölümünde anarşist ve anarşi terimleri için objektif tanımlar yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın esas kısmı ise iki ana başlıktan (bireyselci ve sosyal anarşizm) oluşmaktadır ve bu başlıklar altında dört anarşist ekonomi kuramı (müşterekçi anarşizm, anarko kapitalizm, kolektifçilik ve anarşist komünizm) incelenmiştir. Konuları belirli başlıklar ve bu başlıklara ait belirli prensipler etrafında incelemek suretiyle anarşizmin anlaşılması mümkün değildir zira anarşizmin bir ilkeler kitabı ya da fikirlerinin tümüyle esas alındığı bir fikir babası yoktur. Her anarşist devleti yok etmek ve ekonomik sistemini değiştirmek ister ancak yerine kurulacak sistemin ne olacağı konusunda anarşist fikir yelpazesi o kadar geniştir ki bir güruh anarşist komünizmi savunurken ötekisi anarşist kapitalizmi savunmaktadır. Bu hakikatten ötürü anarşist ekonomi kuramlarını inceleyen bu tez belirli kavramlar ve bu kavramlara ait başlıklar altında değil, yalnızca tanınmış ve eser vermiş anarşist fikir adamlarının (Kropotkin, Bakunin, Guillaume, Warren, Stirner, Proudhon, Tucker, Greene, Swartz, Rothbard, Friedman, Holcombe) çalışmalarını onların isimleri altında incelemek suretiyle hazırlanmıştır. Çalışma boyunca anarşinin geniş fikir yelpazesi tetkik edilmiş ve usul olarak; adalet, emniyet, bilim ve benzeri bütün sosyal fonksiyonlar için eleştirileri ve önerileri olan anarşist ekollerin yalnızca ekonomik yönleri üzerine yoğunlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anarchy is a social philosophy includes social and economic norms and describes stateless society. Unfortunately, the term“anarchy”is commonly used as a synonym for chaos. The actual meaning of anarchy is an order without state, not a terrorist movement which leads to chaos. An anarchist is a person who believes in or tries to bring about anarchy. Misconsepting anarchy with chaos and anarchist with terrorist is a result of misinformations. For this reason, this study tries to objectively define meaning of anarchy and anarchist in first section of this study. Essential part of the study consists of two main topics: Individual and social anarchy. Under these topics; mutualism, anarcho capitalism, collectivism and anarchist communism have been studied. There is no way to understand anarchy from guidelines and the principles based on this guidelines because anarchy doesn't have any principles other than stateless society and there is no mastermind whose ideas are accepted by every other anarchists. Every anarchists seek for abolition of states and their economical structure but they have diverse ideas, for example some of them advocate communist anarchism while others capitalist anarchism. That's why; anarchy is not studied with notions and specific titles in this study. Instead, arguments of famous anarchist economists and philosophers (Kropotkin, Bakunin, Guillaume, Warren, Stirner, Proudhon, Tucker, Greene, Swartz, Rothbard, Friedman and Holcombe) have been studied under their names and works. In the broad perspective of anarchy, there are various criticisms and suggestions to law, security, science and all other social aspects of society but this study only focused on economic aspects of anarchy.