Zorlama (Tazyik) hapsi
Duress of imprisonment
- Tez No: 440936
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tazyik hapsi, borç için hapis, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek 4 Nolu Protokol, Duress of imrisonment, imprisonment of debt, Additional Protocol No. 4 of the European Convention on Human Rights
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tazyik hapsi, modern ceza hukuku ile ilk insanın ceza serüvenin kesiştiği birincil ceza hukuku alanında yer alır. Bir yandan ceza hukukunun ekonomik düzene nezaret eden bir“ekonomik asayiş”rolü ile malullüğü ve birçok sorunun bu malullükten kaynaklandığı düşünülürken diğer yandan borç için hapsin bir uzantısı olarak görülen tazyik hapsi hukukun farklı alanlarında uygulanmaya devam etmektedir. Bu sebeple çalışmada tazyik hapsinin öncelikle kapsamı anlatılmıştır. Müstakil bir çalışma konusu olmayan tazyik hapsi sonrasında benzer yaptırımlarla mukayeseli olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda uluslararası metinlerin özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine Ek 4 Nolu Protokolün ilgili maddelerine değinilmiştir. Bu Protokolün iç hukuka yansımaları ihtilaflı olduğu için mesele ele alınırken yargı kararları ve doktrin tartışmalarından yararlanılmıştır. Sonuç olarak şimdiye kadar yeterli bir inceleme konusu olmayan tazyik hapsi bu çalışmada ceza hukuku boyutuyla ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Duress of imprisonment, takes place at the intersection of the modern criminal law and the criminal adventure of primitive human . The duress of imprisonment has been in use in different areas of jurisdiction while on one hand it was thought of as having role of an“economical peace and order”watch-over of criminal law and its disability together with this disability being the source of most of the problems and seen as an extension of imprisonment for debts on the other hand. Because of this, first the content of the duress of imprisonment is studied. Later, as not being an independent subject of a study, the duress of imprisonment is studied with comparison to the other types of sanctions. In this context, the relevant articles of international texts, specifically the articles of the Additional Protocol No. 4 of the European Convention on Human Rights are mentioned. Since the reflections of this Protocol to the domestic law has been disputed over, while handling the subject it was benefited from judicial decisions and doctrines. As a conclusion, the duress of imprisonment which has not been a subject of study sufficiently until now, has been tried to be dealt with by criminal law dimension of it in this study.