İş sağlığı ve güvenliği düzenleme ve uygulamalarına ilişkin kuşaklar arası farklılıklara dair mavi yakalı çalışanlar özelinde Manisa ilinde bir uygulama
On a particular application to blue-collar workers regarding occupational health and safety regulations for the implementation and differences between generations in Manisa
- Tez No: 441104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN AYDINTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, İş Sağlığı ve Güvenliği, mavi yaka, işletme ölçekleri ölçekleri, Generations, Occupational Health and Safety, blue-collar, business scales
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde işletme dünyasında beşeri sermayenin yönetilmesi ve yönlendirilmesinin stratejik önemine değinildiğinde, kuşakların sahip olduğu ve birbirlerine göre farklılaşan özellikleri yadsınamaz bir durumdur. Dolayısıyla İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) için popüler bir konu haline gelen kuşaklar ile yine İnsan Kaynakları (İK) fonksiyonlarından İş Sağlığı ve Güvenliğinin (İSG) özellikle ülkemizde son yıllarda yaşanan acı tecrübeler nedeniyle hayli önem kazanmış olması çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda en çok iş kazası ve meslek hastalıklarının da küçük ölçekli işletmelerde olduğu gerçeğiyle; mavi yakalı işçilerin İSG konularına dair davranış ve görüşlerinin, kuşaklar arası farklılık içerip içermediği ve bunun da büyük ve küçük ölçekli işletmeler arasında karşılaştırılması amaçlanmıştır. Düzenlenen ölçeğin güvenirlik katsayısının α=0,774 ile güvenilir çıkmasına müteakip, öncelikle iki farklı ölçekte çalışan mavi yakalılar arasında ilişki veya farklılık olup olmadığını ölçmek maksadıyla; Manisa OSB'de büyük ölçekli bir işletmede çalışan Y, X ve Bebek Patlaması kuşaklarına mensup 130 mavi yakalı kişi ile bu büyük ölçekli işletmeye fason ve yarı mamul mal üreten toplamda 103 küçük ölçekli işletmeden yine 130 mavi yakalı Y, X ve Bebek Patlaması kuşaklarından tesadüfi örneklem yoluyla seçilen ve evreni temsil yeteneğine sahip 260 işgörene uygulanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 21.0 Paket Programı ile analiz edilmiş, büyük ve küçük ölçekli işletmeler kendi içinde İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları bakımından kuşaklar arası farklılığa sahip olup olmadığı konusunda incelenmiştir. Ardından bu iki grup karşılaştırılmış ve elde edilen veriler Anova ve t-Testleri, Çapraz Tablolar, Varyans ve Korelasyon Analizleri yardımıyla yorumlanmıştır. Sonuç olarak kuşaklar arasında farklılık görülmezken, işletme ölçekleri arasında farklılık ve ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırma, kuşaklar ile İSG arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik olmasının yanında küçük ve büyük ölçekli işletme durumlarının karşılaştırılması, Türkiye'de yapılmış çalışmalar içinde ilkler arasında yer alacak olması nedeniyle ulusal alanyazına katkı sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
When touched on the strategic importance of leading and managing the human capital in today's business World, it is incontrovertible that generations have diversifying qualities. Hence, this study is based upon the facts that generations have become a popular matter for Human Resources Management (HRM) and Occupational Health and Safety (OHS), a constituent of Human Resources (HR) functions have recently gained importance due to some bitter experiences our country witnessed. In this regard, knowing that most occupational accidents and illnesses occur in small scale businesses; the aim is to compare and contrast in large and small scale businesses if the attitude of blue collars towards occupational health and safety comprise of generation differences. To measure first if there are any connections and differences among the blue collars working in two different scales, following alpha reliability coefficient as reliable by α=0,774; this survey have been applied to a total of randomly sampled 260 workers who are capable of representing the population where 130 of them are blue collars working in a large scale business at Manisa OSB who belong to X,Y and Baby Boom generations and the other 130 members of X,Y and Baby Boom generations who are employed in 103 small scale businesses which produce fason and intermediate products to the aforesaid business. The data acquired has been analyzed with IBM SPSS 21.0 software and small/large scale businesses have been examined if they have generation differences in respect to occupational health and safety practices. After, these two groups have been compared and data acquired have been interpreted via Anova and t-Test, Crosstabs, Variance and Correlation analyses. As a result, the differences seen between generations, differences and relationships between business scale have been identified .The research will be among the first in Turkey by not only comparing the conditions of small and large scale businesses but also inspecting the relation between generations and OHS and is believed to contribute the body of literature.