Yerelde kamu hizmeti ve kadın
Public services at local level and woman
  1. Tez No: 441209
  2. Yazar: DURU ÇİĞDEM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Neo-liberal Municipalism, Gender, Public Service, Urban Space
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Toplumsal eşitsizliklerin ortadan kaldırılması ya da derinleşmesinde, yerel düzeydeki kamusal hizmetlere yönelik oluşturulan politikalar hayati önem taşımaktadır. Bu kapsamda yerel nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan ve hali hazırda eşitsiz konumda bulunan kadınların kentsel mekan ve hizmetler içerisindeki mevcut durumunun incelenmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine yönelik çözüm üretilmesinde önemli bir aşamayı oluşturmaktadır. Bu çalışma yerel hizmetler ve toplumsal cinsiyet ilişkisi temelinde kentsel düzenin kuruluşuna ilişkin alternatif politika önerileri belirleme ve bu önerilerin hangi ilkelere dayanması gerektiğini tartışma amacı taşımaktadır. Temel varsayım, neo-liberal belediyecilik etkisinde üretilen politikaların cinsiyet körü bir bakış açısına sahip olduğudur. Bu doğrultuda, kavramsal çerçevenin çizildiği ilk bölüm, kamu hizmeti kavramını kendi dönüşümü içinde incelemekte ve dönüşümün yerele etkisi paralelinde kentsel kamusal mekanda toplumsal cinsiyet kavramını değerlendirmektedir. İkinci bölüm, kadın erkek eşitliğine ilişkin uluslararası ve ulusal belgelerin, yerel hizmetler ve cinsiyet ilişkisi temelinde araştırılmasına odaklanmaktadır. Üçüncü bölümse yerelde cinsiyete duyarlı hizmet konusunda gelişmiş batı ülkelerinin iyi uygulama örnekleri ile Türkiye'deki uygulamalara yer vermektedir.
Özet (Çeviri)
The policies established for public services at local level are crucial in removing or deepening the social inequalities. Within this context, examining the current condition of women who form about half of the local population and are already in unequal position, with regard to urban spaces and services forms an important stage for finding solutions to gender inequalities. This study aims to identify the alternative policy proposals about the organization of urban system on the basis of the relation between local services and gender and to discuss on which principles those proposals must rely. Main hypothesis is that the policies produced under the impact of neo-liberal municipalism have gender blind perspective. In this respect the first chapter examines the concept of public service in its transformation and evaluates the concept of gender in urban public space on the basis of the impact of transformation on local. The second chapter focuses on searching the international and national documents related with gender equality on the basis of the relation between local services and gender. The third chapter contains best practices of developed western countries on gender sensitive service and the practices in Turkey.