Sosyo-psikolojik açıdan Kur'ân'da günah olgusu
The sin phenomenon in Quran from socio-psychological perspective
  1. Tez No: 441210
  2. Yazar: MEHMET FATİH YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İsm, zenb, günahkâr, taklit, şeytan, nefis, hevâ, Ism, zenb, sinner, imitation, devil, nefis (ego), heva (desire)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kur'ân'da günah anlamına gelen kelimeler olduğu gibi günah olarak dilimize çevrilmeyen, ama onunla ilişkili kelimeler de vardır. Günah anlamına gelen kelimelerin birden fazla olmasının sebebi, dilimizdeki günah kelimesinin anlam alanının geniş olmasıdır. Dilimize günah olarak çevrilen Arapça kelimeler, Türkçe'deki günah kelimesinin belli bir yönüne işaret etmektedir. Kur'ân'daki cünâh kelimesi ise günah anlamına gelmekten ziyade, bir şeyin mahzuru olmadığını ifade etmektedir. Yüce Allah Kur'ân'da bize hem günahlardan bahsetmiş hem de günahkârlara örnekler vermiştir. Böylece insanların hangi eylem ve söylemlerden kaçınmaları gerektiğini ortaya koymuştur. Ayrıca Kur'ân kıssaları vasıtasıyla günahkârlara ve onların akıbetine dair bilgiler vermiştir. Böylece insanları somut örneklerle muhatap kılmıştır. Uyarının şiddetine rağmen insanlar günah işlemektedir. Çünkü insanı günaha sevkeden bireysel ve toplumsal sebepler vardır. Kişinin nefsinin hevâsına uyması ve şeytanın varlığı en önemli günaha yaklaştırıcı sebeplerdir. Dünyaya aşırı bağlılık, âhireti düşünmemek, kötü örneklerin peşinden gitmek, bilinçsiz taklit ve insanın yaratılıştan gelen zaafları diğer önemli sebeplerdir.
Özet (Çeviri)
As there are some words meaning sin in Quran, there are also some other words which don't translate into our language as sin, but have a relation with it. The reason why there are words meaning sin more than just one is that the meaning space of the word 'sin' is wide in our language. The Arabic words translated into our language as 'sin' denote a certain aspect of 'sin' in Turkish. As for the word cünâh in Quran, it means that there is no problem for something rather than meaning Turkish günah (sin). Allah Almighty have told us about sins as well as the examples of sinners in Quran. So He has showed us which deeds and words people should avoid from. Also Quran, through the real stories, have informed us about sinners and their dooms. So It has introduced concrete examples to the people. People commit sins despite the intensity of the warning. There are some individual and social reasons that drive people to the sins. That a person follows the desires of his/her nefs (ego) and the existence of Devil are the most important reasons that bring people close to sins. The excessive dependence on the world, ignoring the doomsday, following bad examples, unconscious imitation and the native deficiencies of mankind are the other important reasons.