Reisülküttab Rami Mehmed Efendinin Sulhnamesi (Vekâyi'-i Musâlaha) tahlil ve metin
Sulhname of Reisulkuttab Rami Mehmed Efendi (Vekâyi'-i Musâlaha) an analysis of the text
- Tez No: 441281
- Danışmanlar: DR. FİKRET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Rami Mehmed Efendi, Vekayi-i Musalaha, Köprülü ailesi, Karlofça, Rami Mehmed Efendi, Vekayi-i Musalaha, Köprülü family, Karlowitz
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
II. Viyana Kuşatması ve Karlofça Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu tarihinde birer dönüm noktalarıydı. Osmanlı, bu dönüm noktaları arasında on altı yıl boyunca savaş meydanında kaybettiği topraklarını barış masasında geri almaya çalışmıştı. Bu Köprülü ailesinin bazı üyeleri sadrazam olarak görev yapmaya devam ettiği önemli bir süreçti. Kuşatmanın Osmanlı açısından başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Avusturya, Lehistan, Moskova ve Venedik bir ittifak oluşturmuştu. Osmanlı ittifak kuvvetleriyle dört cephede on altı yıl savaşmıştı. Gerek ittifak devletleri gerek Osmanlı açısından bu savaşlar oldukça yıpratıcıydı. Bu yüzden barış görüşmeleri yapılmış ve görüşmelerin sonunda 1699'da Karlofça Antlaşması imzalanmıştı. Osmanlı önemli topraklarını kaybetmişti. Rami Mehmed Efendi'nin sulhnamesi (Vekâyi-i Musâlaha) Karlofça'da yapılan barış müzakerelerine ve iki dönüm noktası arasındaki sürece, süreçte öne çıkan şahıslara, Karlofça'da Osmanlı diplomasisine, sınır meselelerine, protokol tartışmalarına ışık tutuyor.
Özet (Çeviri)
The Second Siege of Vienna and the Treaty of Karlowitz are turning points in the history of Ottoman Empire. Ottoman Empire tried taking back lands which he had lost in the battlefields for sixteen years between these turning points by means of negotiations. This was an important process that some members of Köprülü family continued to serve as grand viziers in the Ottoman Empire. After the siege ended up in failure for Ottomans, Austria, Poland, Russia and the Republic of Venice made an alliance. Ottomans struggled with allied states. The wars were quite exhausting for both allies and Ottoman Empire. For that reason, peace negotiations were held and at the end of the negotiations the Treaty of Karlowitz was signed in 1699. Ottoman Empire had lost its important lands. Sulhname (Vekâyi-i Musâlaha) of Rami Mehmed Efendi sheds light on the peace negotiations which was held in Karlowitz and the process between two turning points, prominent personages in the process, Ottoman diplomacy at Karlowitz, matters of frontiers, protocol problems.