Akıllı cep telefon kullanıcılarının marka imajı ve marka aşkı arasındaki ilişkiler
The relations between the brand image of the smart phone users and their passions for brand
- Tez No: 441349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU GÖZÜKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Aşkı, Marka İmajı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde artan rekabet ortamında, üreticiler ve tüketiciler için marka başlı başına çok önemli bir kavram haline gelmiştir. Marka aslında çok eskilere dayanmaktadır ve geçmişten bu yana birtakım araç gerecin birbirinden ayırt edilmesi için verilen semboller vardır ve bu markalama yöntemi antik çağa dayanmaktadır. Günümüze gelecek olursak insanlar marka ve markanın özellikleriyle daha da fazla ilgilenmektedirler. Özellikle teknoloji çağının ve sosyal medyanın yaygın olduğu zaman dilimi içinde markanın kendini ortaya koyması bir yandan zor iken bir yandan da kolay hale gelmiştir. Tüketiciler markaları artık daha yakından ve daha kolay bir şekilde tanıyabilmektedir böylelikle bu markalara ilgi, sempati ve birçok duyguyu barındırarak aşk duygusuna yakın bir bağ oluşturmaya başlamışlardır. Marka aşkı günümüzde daha yeni yeni ortaya çıkan bir kavram olmasına karşın ilerde daha çok duyulacak önemli kavramlardan biridir. Markaların imajı ise başlı başına önemli bir konudur çünkü markanın isminden çok yarattığı algı daha da önemlidir. Markayı ayırt edici kılan özelliklerinden biri tüketicilerde bıraktığı algıdır ve bunun devamlılığının sağlanabilmesi için bıraktığı olumlu geri dönüşler çok önemlidir. Burada marka imajının büyük bir etkisi ve görevi vardır. İki önemli kavram olan özellikle daha yeni yeni duyulmaya başlayan marka aşkı konusu ile marka imajı kavramı bu çalışmada ele alınmıştır. Bu araştırma, akıllı cep telefon kullanıcılarının marka imajı ve marka aşkı arasındaki ilişkilerini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Oluşturulan anketler, çalışan insanlar üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada tesadüfî oransız küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu evren içinden tesadüfi belirli sayıda ve farklı demografik özelliklere sahip kişiler değerlendirmeye alınmış ve örneklem grubu oluşturulmuştur. Araştırma örneklemin de 200 katılımcı hedeflenmiş 175 katılımcıya ulaşılmıştır. Marka aşkı ile marka imajı değişkenleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the concept of brand became very important subject for both producers and consumers in highly competition trade. Indeed, the brand goes back long way and there are some symbols to make differentiate the tools between them and this way of branding coming from ancient times. But today, people are interested in specifications of brands much more. In particularly, age of technology and social media, demonstrating power of brand has both advantages and disadvantages. Consumers can get information about brands more easily and close with this way so the feelings such as interest, sympathy and others has been established to the brands. Even the love or passion of brand is new, in the future this will be very important subject. Brand imaging is also more important than brand name for brand perception. One of the distinguishing thing is brand perception and the feedbacks from customers are very important to make sustanaible this powerful brand perception. The brand image has very important effects and duties for this subject. The new two things which recently became popular, brand love and brand image has been evaluated in this thesis. It is evaluated the relations between the brand image of the smart phone users and their passions for brand. The surveys in the thesis, were done with people who works for companies. Sampling of randomize unrational clusters has been used in the research. Randomize and different demographic samples eveluated. In this survey 200 participation targeted but reached 175 person. Reasonable relations between brand love and brand image were revealed with this research. Key Words : Brand , Brand Love, Brand Image.