An investigation into the implementation of English preparatory programs at tertiary level in Turkey
Türkiye'de üniversite düzeyindeki Ingilizce hazırlık programlarının uygulanmasına dair bir inceleme
- Tez No: 441357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RANA YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi, program değerlendirme, Ingilizce hazırlık programı değerlendirme, CIPP model, ELT, program evaluation, English preparatory program evaluation, CIPP model
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma Türkiye'de üniversite düzeyindeki İngilizce hazırlık okullarının etkililiğini öğrencilerin ve okutmanların bakış açılarıyla incelemeyi amaçlamıştır. Öğrencilerin ve okutmanların İngilizce hazırlık programlarını nasıl değerlendirdiklerini ve programın etkililiği konusunda öğrencilerin ve okutmanların bakış açıları arasında fark olup olmadığını ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, Stufflebeam (1971) tarafından tasarlanan CIPP (bağlam-girdi-süreç-ürün) değerlendirme modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde dört devlet üniversitesinin İngilizce hazırlık programında öğrenim gören 1117 öğrenci ve ders veren 218 okutman oluşturmaktadır. Bu çalışmada hem nitel hem de nicel veri toplanmıştır. Nitel veriler yarı-yapılandırılmış görüşme yoluyla elde edilmiştir. Nicel veriler ise Karataş (2007) tarafından öğrenciler ve okutmanlar için geliştirilen anket formu kullanılarak toplanmıştır. Öğrencilerle ve okutmanlarla yapılan yarı-yapılandırılmış görüşmeler içerik analizi yöntemiyle incelenirken, nicel verileri analiz etmek için betimsel ve çıkarımsal istatistik kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları Türkiye'deki dört devlet üniversitesinde hizmet veren İngilizce hazırlık programlarının öğrencilerin ve okutmanların ihtiyaçlarını ve beklentilerini kısmen karşıladığını ortaya koymuştur. Öğrencilerin bakış açılarının okutmanların bakış açılarına kıyasla daha az pozitif olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin ve okutmanların ihtiyaçlarının ve beklentilerinin daha iyi karşılanabilmesi için bazı değişiklikler ve düzenlemeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effectiveness of the English Preparatory Programs at higher education institutions in Turkey through the perceptions of students and instructors. To achieve this, the CIPP (context-input-process, and product) evaluation model designed by Stufflebeam (1971) was used. The study intends to explore how students and instructors evaluate English Preparatory Programs and whether there are significant differences between their perceptions. Tha data were collected from 1117 students who were attending in the English Preparatory Programs at four state universities in the 2013-2014 academic year and 218 instructors who were tutoring in the programs in the same academic year. Both qualitative and quantitative data were gathered in the study. The qualitative data were collected through semi-structered interviews. The quantitative data were collected through questionnaires developed for students and instructors by Karataş (2007). While the data based on the semi-structured interviews with students and instructors were analyzed through content analysis, descriptive and inferential statistics were employed to analyze the quantitative data. The results revealed that English Preparatory Programs at four state universities in Turkey partially meet the needs and expectations of the students and instructors. However, it was noted that the perceptions of the students are less positive compared to those of the instructors. Some revisions and regulations could be made in the program in order to better satisfy the needs and expectations of the students and instructors.