Exploring burnout, role conflict, and role ambiguity: A study of EFL teachers in Turkish foundation universities
Tükenmişlik, rol çatışması ve rol belirsizliğinin incelenmesi: Türk vakıf üniversitelerindeki İngilizce öğretmenleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 933783
  2. Yazar: AYŞE BEYZA BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: tükenmişlik, yabancı dil olarak İngilizce, rol çatışması, rol belirsizliği, burnout, English as a Foreign Language (EFL), role conflict, role ambiguity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Yüksek kaliteli eğitim, adanmış ve motive öğretmenler olmadan ulaşılması zor bir hedeftir. Bu nedenle, tükenmişliğe yol açan faktörlerin anlaşılması ve ele alınması, etkili bir eğitim ortamının sürdürülebilmesi için önemlidir. Öğretmen tükenmişliği, özellikle rol çatışması ve rol belirsizliği gibi belirli stres kaynaklarıyla karşılaşan İngilizce öğretmenleri arasında kritik bir sorundur. Bu duruma yol açan faktörleri aydınlatma amacıyla, bu çalışma, Türk vakıf üniversitelerinde çalışan İngilizce öğretmenleri arasında bu rol ile ilgili sorunlar ve tükenmişlik arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Karma yöntemli bir araştırma tasarımı benimseyen çalışma, Türk vakıf üniversitelerinde çalışan 50 İngilizce öğretmeniyle yürütülmüştür. Nicel veriler, Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paket Programı (SPSS) 27 sürümü ile analiz edilmiş, nitel veriler ise tematik analizle değerlendirilmiştir. Bulgular, rol çatışması ve belirsizliğinin önemli tükenmişlik unsurlarına katkıda bulunduğunu göstermiştir; ayrıca istatistiksel analizler, demografik faktörlerin bu rol ile ilgili sorunları yaşama üzerinde önemli bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur. Nitel veriler, katılımcılar tarafından paylaşılan kritik bulguları açığa çıkarmış ve kurum içi eksiklikler, ağır iş yükü ve idari destek eksikliğini tükenmişliğe yol açan başlıca faktörler olarak göstermiştir. Sonuçlar, tükenmişliği azaltmaya yönelik daha net rol tanımlamaları, güçlendirilmiş idari destek ve mesleki gelişim fırsatlarına olan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
High-quality education is difficult to achieve without dedicated and motivated teachers. Therefore, understanding and addressing the factors that lead to burnout is essential for sustaining an effective educational environment. Teacher burnout remains a critical issue among English as a Foreign Language (EFL) instructors who face certain stressors such as role conflict and role ambiguity. In an effort to shed light on the factors contributing to this condition, this study investigates the relationship between these role-related problems and burnout among EFL teachers working in Turkish foundation universities. Adopting a mixed-methods research design, the study was conducted with 50 EFL teachers working in Turkish foundation universities. Quantitative data was analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 27 and qualitative data was analyzed using thematic analysis. The findings showed that role conflict and ambiguity contribute to key burnout dimensions, while statistical analyses indicate that demographic factors do not significantly affect these role-related issues. Qualitative data revealed critical insights shared by the participants, exposing institutional shortcomings, heavy workloads, and lack of administrative support as major contributors to burnout. The results underscore the need for clearer role definitions, enhanced administrative support, and professional development opportunities aimed at mitigating burnout.