Doğrudan yabancı yatırımları etkileyen faktörler: (Güney Afrika üzerinde bir uygulama)
Factors that affect the inflow of foreign direct investment: A case study of South Africa
  1. Tez No: 441480
  2. Yazar: GARMONYOU GERALD GIBSON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ GÜLER ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımı, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Gayri Safi Milli Gelir, Gayri Safi Milli Harcama, Gayri Safi Sabit Sermaye Oluşumu, Foreign Direct Investment, Gross Domestic Product, Gross National Income, Gross National Expenditure, Gross Fixed Capital Formation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Son 20 yılında, dünyada Doğrudan Yabancı Yatırımın (DYY) girişi artırılmıştır. Bu artışa rağman Afrika, küresel DYY'nin içinde yok denecek kadar az bir miktara sahiptir ve bu miktarın en büyük kısmını Gökkuşağı ülkesi olan Güney Afrika üstlenmektedir. İşsizlik ve yoksulluk oranlarının Güney Afrika'da hala yüksek olması, ülkede DYY girişinin etkisinin hala hissedilmediğini göstermektedir . Bu nedenle bu etkinin hissedilebilmesi için daha fazla DYY girişine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırmada, DYY ile Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), Gayri Safi Sabit Sermaye Oluşumu (GSSSO), Gayri Safi Milli Gelir (GSMG), Gayri Safi Milli Harcama (GSMH), Reel Faiz Oranları (RFO) ve Resmi Döviz Kuru (RDK) DYY'i etkileyen değişkenler olarak kabul edilmiştir. Bu amaçla bu değişkenlerle DYY arasında ilişkinin varlığı araştırılmaktadır. Araştırmada, Dünya Bankası ve Güney Afrika Rezerv Bankası'nın internet sitelerinden temin edilen 45 yıllık (1970-2014) ikincil veriler kullanılmıştır. Değişkenler arasında ilişkiyi tespit etmek için E-views yazılımı ile çoklu lineer regresyon yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları GSYH, GSMG, GSMH ve GSSSO'nun Gökkuşağı ülkesine DYY girişini belirleyen anlamlı değişkenler oldukları, RDK ve RFO'nın ise DYY girişini etkileyen değişkenler olmadıklarını göstermektedir. GSYH, GSMG, GSMH ve GSSSO'te meydan gelen artışların DYY girişini artırdığı ve RDK ile RFO'de meydana gelen değişikliklerin DYY girişini etkilemediği görülmektedir. Genel olarak, bağımsız değişkenler, bağımlı değişkeni açıklamada anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
There has been a massive increase in the flow of Foreign Direct Investment globally in the last two decades. Inspite of this increase, Africa receives a minute amount of the global value with South Africa (the Rainbow Nation) receiving a lion's share of the value to Africa. However, the trickle-down effect of the spill-over of FDI inflow is arguably yet to be felt by the masses with unemployment and poverty rate still very high leading to the need for more FDI inflow to curb the problems. Consequently this paper aims to identify factors that affect the inflow of FDI by establishing a relationship between Foreign Direct Investment and Gross Domestic Product, Real Interest Rates, Gross National Income, Gross National Expenditure, Official Exchange Rate and Gross Fixed Capital Formation. While using 45 year (1970-2014) secondary annual data obtained from the World Bank and South Africa Reserve bank websites, the researcher adopts the multiple linear regression method. The research results indicates that Gross Domestic Product, Gross National Income, Gross National Expenditure and Gross Fixed Capital Formation are highly significant variables that can explain the inflow of FDI to the Rainbow Nation and that Official Exchange Rate and Real Interest Rates have no statistically significant relationship with the FDI inflow. This implies that increase in GDP, GNI, GNE and GFCF increases the inflow of FDI and that changes in OER and RIR does not affect the FDI inflow. On the overall, the independent variables are jointly significant to influence the dependent variables making the model good fitted.