Türk bankacılık sektöründe işlem vergileri
Transactain taxes in the Turkish banking sector
- Tez No: 441489
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Banka, Bankacılık, Vergilendirme, İşlem vergileri, Bank, Banking, Taxation, Transaction Taxes
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Banka kelimesi İtalyanca 'banco' kelimesinden Türkçe'ye geçmiş; sermaye, para ve kredi üzerine her çeşit işlemleri yapan ve düzenleyen; kişilerin, devletin ve işletmelerin finansal anlamda ihtiyaçlarını karşılayan iktisadi kuruluş olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'de bankacılık faaliyetleri Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış ve günümüze kadar gelişmeler göstererek gelmiştir. Günümüz Türk bankacılık sektöründeki bankalar, Bankalar Kanunu hükümlerine tabi olarak varlıklarını devam ettirmektedirler. Finansal kesimde fon akımlarına aracılık eden bankalar günümüz ekonomisinde oldukça büyük paya ve öneme sahiptirler. Türk bankacılık sektörü üzerinde fazla sayıda ve karmaşık yapıda vergi ve benzeri yükümlülükler bulunmaktadır. Vergi gelirlerine ihtiyacı olan devlet için bankalar değişmez ve büyük kaynaklardır. Bankaların vergi ve benzeri yükümlülüklerinin bazıları müşterilere yansıtılırken büyük bir kısmı da bankalar üzerinde kalmaktadır. Bu yükümlülükler içindeki işlem vergileri fon akımlarına aracılık eden bankalar açısından maliyet olarak görülmektedir. Bankalar tarafından maliyet unsuru olarak görülen işlem vergilerinin bankalar üzerindeki etkileri de önem taşımaktadır. Türkiye'de uzun yıllardır bu konuda çalışmalar yapılıyor olsa da hali hazırda aynı işlem vergileri aynı kanunlarla sektör üzerinde önemli etkilere sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The word 'bank' in Turkish was transited from the word 'banco' in Italian and is described as the financial organisation that provides people's, government's and companies' needs in terms of finance; regulates and proceeds all kinds of operations about capital, funds and credits. Banking operations started in the Ottoman Empire period and came until today with improvements. The banks in Turkish banking sector today are continueing their existance sentenced to provision of law of banking. Banks that mediate the flow of funds in the financial part has big share and importance in todays economy. The Turkish banking sector has a lot of liabilities like taxes. Government always needs this tax incomes this is why banks are the most constant sources for them. While some of tax liabilities of banks are reflected to customers, a large part of them are stay on the banks. Transaction taxes in this liabilities are seen the cost factor for the banks that mediate the flow of funds. Transaction taxes that are seen the cost factor by the banks effect on banks and it is also important for the banks. In Turkey a lot of studies is being done on this issue for many years, though in the same transaction taxes are already cause significant impact on the sector by the same laws.